ciąża a zakładanie działalności, czy będzie należał się macierzyński

• Autor wątku Autor wątku raczacza
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

raczacza

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,
moja sytuacja wygląda następująco,
w chwili obecnej jestem w ciąży, jestem zatrudniona na umowie o pracę na czas określony do dnia 31.08.2010 zaraz po zakończeniu umowy chciałabym założyć działalność godpodarczą na rzecz obecnego pracodawcy, będę zatrudniać również pracownika na umowę zlecenie.
Pytanie moje tyczy się tego czy po urodzeniu dziecka, które ma nastąpić ok 2 miesięce od założenia działalności będzie należał mi się urlop macierzyński?
Jako, że będę świadczyła usługi na rzecz obecnego pracodawcy będę od samego początku opłacała pełne składki.

URLOP macierzyński to na pewno nie.

coż, tak bywa, a czy na L4 będę mogła pójść? lub, czy należy mi się cokolwiek po urodzeniu dziecka?

Ostatnia edycja:
raczacza napisał:
w chwili obecnej jestem w ciąży, jestem zatrudniona na umowie o pracę na czas określony do dnia 31.08.2010...po urodzeniu dziecka, które ma nastąpić ok 2 miesięce od założenia działalności ...
Umowa o pracę przedłuży się do dnia porodu. Po tym czasie mogłaby Pani pobierać zasiłek macierzyński.

tak, wiem, że taka umowa przedłuży się ale niestety nie będę do niej mogła wrócić po urlopie macierzyńskim, więc jest to mój świadomy wybór.

Mam jeszcze jedną wątpliwość,
otóż, działalność będę rozpoczynała od 01.09.10 czy działalność ta będzie miała rację bytu jeśli będę musiała iść na zwolnienie L4 powiedzmy od 27.08.10
Czyli w momencie rozpoczynania działalności będę na zwolnieniu L4 u pracodawcy na rzecz którego świadczyć będzie usługi z tytułu prowadzenia działalności mój pracownik?

Powrót