Ciąża, dziecko ubezpieczenie gewerba

• Autor wątku Autor wątku sebo201
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sebo201

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, moja dziewczyna jest w 11 miesiacu ciazy, oboje mamy Gewerbe i oboje oplacamy prywatne ubezpieczenie w Hansamerkur, koszt ok 230 Euro.
Czy lepszym rozwiazaniem dla nas bylby slub i np panstwowa ubezpieczalnia? Chodzi mi glownie o redukcje kosztow jesli jest taka mozliwosc oczywiscie, jak dobrze licze to ja place 230 + moja dziewczyna 230 i jak to jest prywatna ubezpieczalnia to pewnie za dziecko kolejna doplata?

Jeszcze jeden wazny aspekt, moja dziewczyna oprocz gewerby miala prace na ok. 800 Euro brutto i zakonczyla ja w czerwcu tego roku, (czas tej pracy ponad rok) przychod z gewerby przekroczyl przychod z pracy na umowe i dzisiaj jest do splaty ok 5000 Euro - jest to doplata do ubezpieczenia z TKK za wiekszy przychod (tu zostalismy wprowadzeni w blad przez pseudo ksiegowa polke) -"nie mowcie W TKK ze masz gewerbe, tak bedzie lepiej", niestety dzisiaj prawnik sie tym zajmuje, ale raczej chyba zostanie nam splata dlugu plus teraz koszty prawnika, przykre ale tak zeruja na naszej niewiedzy.

Teraz szukam informacji na temat ubezpieczenia mojej dziewczyny w ciazy i po urodzeniu dziecka, jesli moze ktos mi pomoc naswietlic sprawe bede bardzo wdzieczny:) Z gory dziekuje!

Też się uśmiałam.
Nie dość, ze to już 11 MIESIĄC, to jeszcze ta ksiegowa Polka. Tyle razy ostrzega się przed Polakami za granicą, tyle ludzi już na kase naciagnęli, a nic nie pomogli, tyle problemów ludzie mają jak polskich księgowych, mechaników itp. nie omijają szerokim łukiem. Jest nauczka na przyszłość.
Owszem wziecie ślubu rozwiązałoby Wasze problemy finansowe, jesli Pan podlegałby po dobrowolne ubezpieczenie w Krankenkasse, a nie prywatne. Skąd naszedł Was pomysł, żeby się prywatnie ubezpieczac??? Teraz ani z ubezpieczenia nie będzie łatwo zrezygnować, ani przejść na dobrowolne. A i za dziecko trzeba będzie dodatkowo zapłacić. Domyślam się że to pewnie też była złota rada tej polskiej księgowej.
Gdyby jedno z Was miało dobrowolne ubezpieczenie w KK, mielibyście ślub, to pozostałych członków rodziny można by było podpiąć jako Familienversicherte bez dodatkowych opłat.

Sprostuje blad, 11 tydzien mialo byc;)

Polka ksiegowa to byla pierwsza osoba ktora tu poznalismy i tak mi sie wtedy wydawalo miala jakas wiedze na temat ubezpieczen i prawa niemieckiego, zna bardzo dobrze niemiecki, a my wtedy praktycznie nic, bylo to ponad dwa lata temu, dzisiaj na szczescie jest juz lepiej z jezykiem, ale konsekwencje niestety musimy poniesc.

Dzis korzystam z biura rachunkowego i narazie wszystko wporzadku.
Tak ubezpieczenie prywatne to byla zlota rada tej polki, tlumaczyla ze przy gewerbie AOK i reszta ubezpieczalni bedzie bardzo droga i dotego, ze mnie nie przyjma bo mialem kilka miesiecy przerwe w ubezpieczeniu.

Moze ewentualnie wie ktos, czy sa ludzie, biura czy jakies instytucje ktore sa w stanie doradzic jak to wszystko naprawic, poukladac i czy w ogole jest taka mozliwosc?

Jedyną możliwość jaką teraz widzę, to dziewczyna zamyka gewerbę i rezygnuje z ubezpieczenia prywatnego, a Pan ja zatrudnia jako pracownicę na ponad 450 E i zgłosić ją wtedy do obowiązkowego ubezpieczenia w wybranej KK i wtedy jest automatycznie ubezpieczona i będzie mogła pod siebie dziecko podpiąć w przyszłości za darmo. Poza tym przysługiwałby jej mutterschutzgeld i Elterngeld. Ale Pan od jej "zarobku" musiałby odprowadzać wtedy wszystkie składki i podatek. A pieniądze i tak zostałyby w domu. Niech Pan sobie wrzyci w kalkulator kwotę 451 E i zobaczy Pan wtedy jakiej wysokości składki i podatek byłby od tego.

Jestem w 5-tym miesiacu ciązy, mam umowe na czas nieokreslony. Poinformowałam swojego pracodawce o swoim stanie, jakie mam prawa co do tego zdarzenia. Dzis poczułam sie gorzej i jestem na tygodniowym zwolnieniu chorobowym. Czy pracodawca ma jakiekolwiek prawa co do podwazenia tego zwolnienia i jak to jest w świetle prawa sugerowane? Czy ma prawo mnie rowniez zwolnic z pracy ? I ile obejmuje w takich przypadkach chorobowe? Mieszkam od paru lat w Niemczech i własnie w zeszłym tygodniu sie dowiedziałam o ciazy, dlatego takie moje zapytania. Roznie słyszałam o Pracodawcach Niemieckich, że czasem robia komplikacje i jednym słowem pozbywaja sie swoich pracownikow, by zatrudnic nowych. Bardziej mi własnie chodzi o prawa kobiet w ciazy zagranica? Czy i kiedy jestesmy pod ochrona? dziekuje z gory .

Jeśli umowa jest na czas nieokreślony, pracodawca nie moze Pani zwolnić. Ciągnięcie zwolnienia chorobowego jest jednak dla Pani niekorzystne finansowo na przyszłosc, ponieważ po 6 tygodniach płatność przejmie Krankenkasse i to nie będzie 100%, a jedynie 70%. A później z tych 70% będzie Pani miała wyliczane świadczenia: Mutterschaftsgeld i Elterngeld. Gdyby Pani normalnie pracowała, wtedy będzie to liczone od całości wypłaty. Proszę pamietać, że najwazniejszym dokumentem podczas ciazy jest zaświadczenie dla pracodawcy od Pani lekarza prowadzącego z informacją, ze jest Pani w ciązy i jak długo. Na tej podstawie pracodawca musi zapewnić Pani odpowiednie warunki w miejscu pracy. Proszę poczytać sobie Mutterschutzgesetz. Jeśli nie poinformowała Pani pracodawcy o ciązy, ten może wreczyć Pani wypowiedzenie. Ale nic słownie proszę nie informować, lecz wszystko na piśmie.

Witam dziekuje za odp i jak juz wspominalam w swojej wypowiedzi poinformowalam pracodawce potwierdzeniem pisemnym od lekarza.Ale kwestia jeszcze jest takiego typu ze moja praca sklada sie z tego, iz pracuje na wysokosci i rowniez dzwigam. Jak to sie teraz ma do calej sprawy? Moj jak na razie stan nie pozwala na jakiekolwiek wysilek , dlatego lekarz wystawil L4.

Jeśli nie będzie pani ciągnęła L4, a wróci do pracy, pracodawca jest zobowiązany zapewnić Pani odpowiednie warunki pracy, o których mowa w MuSchG. Jeśli nie będzie miał gdzie Pani przesunąć do pracy, wystawi zapewne Beschäftigungsverbot i zostanie Pani w domu, zachowujac prawo do wynagrodzenia.
Zgodnie z tą ustawą nie moze Pani ani pracować na wysokosci, ani dźwigać ciężarów, ani stac przy taśmie produkcyjnej, ani pracować w głośnych warunkach i wstrząsach. Pani ostatnia zmiana powinna trwać nie dłużej jak do 20.00.

Witam i dziekuje za wczesniejsze rady. Ale mam jeszcze pytanie odnosnie wyjazdow do Polski, czy bedac na dalszym zwolnieniu musze o takim wyjezdzie powiadomic Pracodawce badz inny organ ? bo biorac pod uwage powrot do pracy to wtedy mnie obowiazuje urlop, tak? Prosze poinformujcie mnie w tej kwestii bo na pewno nie bawem bede sie wybierac do Polski i nie chce bym sobie czyms zaszkodziła. z gory dziekuje.

Jeśli jest Pani na zwolnieniu lekarskim i w tym czasie pracodawca postanowi Panią sprawdzic, musi byc Pani w miejscu zameldowania w De. Może Pani otrzymać również wezwanie z Krankenkasse w tym czasie i nie stawienie sie na termin może skutkować nie wypłaceniem pieniędzy za chorobowe.
Jeśli wróci Pani do pracy, to owszem przysługuje Pani urlop, jeśli jeszcze go Pani nie wykorzystała, ale wniosek urlopowy z reguły musi być postawiony miesiąc przed planowanym terminem urlopu. I to wcale nie musi oznaczac, ze otrzyma Pani ten urlop.

Powrót