Ciąża i alimenty

• Autor wątku Autor wątku Muzodajnia86
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Muzodajnia86

Użytkownik
Odpowiedzi
117
Dzień dobry. Moja koleżanka jest w ciąży z mężczyzną który ją zostawił w ciąży . Czy może egzekwować jakieś koszta badań ciążowych czy wyprawki dla dziecka od byłego partnera?

Alimenty się należą (szeroki temat, przerabiała moja znajoma. Ale ojciec może nie uznawać swojego ojcostwa i wówczas temat jest trudniejszy, do ogarnięcia dopiero po porodzie.

jest w ciąży z mężczyzną który ją zostawił w ciąży

Zgodnie z art. 141 § 1 - 2 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego ( t.j. Dz.U.2020.1359) ojciec niebędący mężem matki obowiązany jest przyczynić się w rozmiarze odpowiadającym okolicznościom do pokrycia wydatków związanych z ciążą i porodem oraz kosztów trzymiesięcznego utrzymania matki w okresie porodu. Z ważnych powodów matka może żądać udziału ojca w kosztach swego utrzymania przez czas dłuższy niż trzy miesiące. Jeżeli wskutek ciąży lub porodu matka poniosła inne konieczne wydatki albo szczególne straty majątkowe, może ona żądać, ażeby ojciec pokrył odpowiednią część tych wydatków lub strat. Roszczenia powyższe przysługują matce także w wypadku, gdy dziecko urodziło się nieżywe.
Roszczenia matki przewidziane w paragrafie poprzedzającym przedawniają się z upływem lat trzech od dnia porodu.

ojciec może nie uznawać swojego ojcostwa

W świetle art. 142 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego jeżeli ojcostwo mężczyzny niebędącego mężem matki zostało uwiarygodnione, matka może żądać, ażeby mężczyzna ten jeszcze przed urodzeniem się dziecka wyłożył odpowiednią sumę pieniężną na koszty utrzymania matki przez trzy miesiące w okresie porodu oraz na koszty utrzymania dziecka przez pierwsze trzy miesiące po urodzeniu. Termin i sposób zapłaty tej sumy określa sąd.

"Za wydatki związane z ciążą i porodem należy uważać wszystkie wydatki, które stały się potrzebne wskutek ciąży lub porodu, których by matka dziecka nie miała, gdyby nie była w ciąży albo gdyby nie rodziła. Natomiast koszty związane z utrzymaniem matki w okresie porodu obejmują koszty jej wyżywienia, odzieży, mieszkania, środków pielęgnacji i higieny, lekarstw, itp." - wyjaśnia Sąd Rejonowy w Grudziądzu z w uzasadnieniu wyroku z dnia 13 marca 2020 r. w sprawie o sygn. akt III RC 355/19.

..............................
Nie jestem prawnikiem

Ostatnia edycja:
Zgadza się, "ojciec" "ojcostwo mężczyzny niebędącego mężem matki zostało uwiarygodnione"

Ale nie znamy szczegółów i być może jest tak, że to koleżanka autorki twierdzi, że on jest ojcem a on temu zaprzecza, wówczas nie zmusisz go do płacenia alimentów tak po prostu. Wówczas to na matce dziecka ciąży obowiązek udowodnienia, że to pan X jest ojcem dziecka, bez tego o alimentach można zapomnieć.

Ostatnia edycja:
A proszę mi powiedzieć jaki wniosek napisać do sądu żeby były partner mojej przyjaciółki pokrył chociaż połowę wydatków związanych z ciążą ?

Powrót