Ciąża i uciążliwy pracodawca

• Autor wątku Autor wątku wolly10
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wolly10

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Hej!
Jestem w końcówce piątego miesiąca ciąży, pracuje na linii jako Team Lider w fabryce. Ostatnio oznajmiłam swojemu menadzerowi że nie chcę prowadzić juz linii, poniewaz nie nadaje sie do latania po linii i uczenia nowych pracownikow oraz dźwigania półproduktów, dodam ze liniowy w tej fabryce tez pracuje na linii. Swoją decyzje umotywowałam tym, że mdleje poniewaz na hali jest strasznie duszno, bolą mnie bardzo plecy i strasznie puchną nogi. W odpowiedzi usłyszałam, ze moze zmienic mi kontrakt na Pakera a co za tym idzie mniejszyc stawke.A jak mi nie pasuje moge siedziec w domu.Narazie sie zgodzilam miec ta linie bo nie znam swoich praw, ale nie wiem czy wytrzymam. Dodatkowo często mnie psychicznie męczą co kończy się łzami i rozstrojem nerwowym a dziecku pewnie to nie pomaga. Jeżeli ktos może mi jakoś pomoc, z góry wielkie dzięki.

pozdrawiam Olka

Pracodawca ma obowiazek zmienic Ci prace na lzejsza jezeli nie ma takiej mozliwosci to moze wyslac Cie do domu do konca ciazy ale musi Ci placic normalna dniowke.

Jezeli wciąż jesteś przed porodem, a nic się nie zmieniło, polecałbym jak najszybszą akcję przeciwko pracodawcy. Wciąż za mało jeszcze wiem odnośnie charakteru pracy, niemniej przychodzi mi na myśl m.in. sprawa o konstruktywne niesłuszne zwolnienie, tzw. "health&safety case". Być może także dyskryminacja pośrednia... Nie jest to prosta robota, ale jest do wykonania.

Pamiętaj, że masz niezwykle krótki termin do załatniwenia sprawy. Po 6 kwietnia 2009 składanie zażaleń do pracodawcy nie powoduje automatycznego przedłużenia terminu do wniesienia pozwu do Trybunału Pracy.

Odezwij się, jeśli problem dalej trwa... Jeśli jest więcej członkiń forum, które borykają się z tym problemem, proszę o jakieś wpisy. Pozdrawiam.

Powrót