Ciąża i zasiłek macierzyński

• Autor wątku Autor wątku boziam
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

boziam

Użytkownik
Odpowiedzi
33
Witam!

Jestem w ciązy, 4 mies. i obecnie pracuję na umowe zlecenie prawdopodobnie ostatni miesiąc. Moje pytanie brzmi czy i co muszę zrobić żebym mogła otrzymywać zasiłek macierzyński? Zarejestrować się u PUP? samemu opłacać skladki chorobowe? Kiedy dostanę zasiłek macierzyński?

jeżeli urodzi Pani w trakcie trwania umowy

Wiadomo że nie urodzę w 4-5 mies. ciązy. Dlatego interesuje mnie kiedy mogę dostać macierzyński jak będę już osobą bezrobotną.

boziam napisał:
Wiadomo że nie urodzę w 4-5 mies. ciązy.
jeżeli nie podejmiesz innej pracy to nie otrzymasz zasiłku macierzyńskiego

jeżeli urodzisz w trakcie pobierania zasiłku dla bezrobotnych lub w ciągu miesiąca po jego zakończeniu okres pobierania zasiłku ulega przedłużeniu o czas, przez który przysługiwałby zasiłek macierzyński.

Żeby dowiedzieć się czegoś więcej, np.odnośnie PUP.

patrząc na Twoje wcześniejsze posty prawdopodobnie nie będziesz miała prawa do zasiłku dla bezrobotnych

sprawdź czy spełniasz

Prawo do zasiłku dla bezrobotnych, przysługuje każdemu bezrobotnemu, jeżeli

nie ma dla niego propozycji odpowiedniej pracy, stażu, przygotowania zawodowego dorosłych, szkolenia, prac interwencyjnych lub robót publicznych,

w okresie 18 miesięcy przed dniem rejestracji udokumentował co najmniej 365 dni:
zatrudnienia lub wykonywania pracy
na podstawie umowy o pracę nakładczą lub świadczenia usług na podstawie umowy agencyjnej lub zlecenie z co najmniej minimalnym wynagrodzeniem za pracę, od którego istnieje obowiązek opłacania składki na Fundusz Pracy,

Powrót