ciaza i zasilki

• Autor wątku Autor wątku justyna392
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

justyna392

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam. Mam pytanie poniewaz mam umowebo prace na czas okreslony tzn na rok. Okazalo sie ze jestem w ciazy. Umowa mi sie konczy kiedy dziecko bedzie mialo miesiac. Wiadomo szefowa nie przedluzy mi unowy. Ale co dalej czy moge sie starac o jakis zasilek? Dodam ze w lipcu z narzeczonym bierzemy slub. Mam szanse na jakis zasilek czy musimy sibie poradzic tylko z jego wyplaty

z tego co pamietam masz prawo (bo przepracowalas 6 misiecy) na roczne macierzynskie platne 80% badz pol roku 100% jakos tak a po macierzynskim bezrobocie

tzn chyba masz przepracowane 6 miesiecy ???

tam mam teraz juz przepracowane pol roku. A jesli pojde na zwolnienie lekarskie , poki co pracuje i chce jak najdluzej. To te miesiace sie juz nie beda liczyc do przepracowanych?

No jak pójdziesz na zwolnienie to się nie będą liczyły

Wazne jest jak długo trwal stosunek pracy a nie czy w ramach stosunku pracy było zwolnienie.

Po pierwsze jak jesteś w ciąży nikt zwolnić cie nie może!!! Jest to zapisane w Mutterschutzgesetz - poczytaj, tam są Twoje prawa i obowiązki Twojego szefa!
Czym się zajmujesz? Jeśli praca jest zbyt cięzka, szef musi Ci zapewnić lżejszą, taką, gdzie dźwigać nie musisz i możesz chwile odpocząć gdzieć na uboczu. Nie możesz pracować przy taśmie produkcyjnej ani przy pracy akordowej. W wysokich lub bardzo niskich temp. też nie. Najważniejsze, to musisz natychmiast poinformować pracodawcę, że jesteś w ciaży - zaświadczenie od ginekologa lub Mutterpass. Jeśli twoje warunki pracy zagrazaja Twojemu lub dziecka zdrowiu, domagaj się od lekarza Beschaeftigungsverbot. Zachowujesz wtedy prawo do normalnego wynagrodzenia. 6 tyg. przed planowanym terminem porodu i 8 po porodzie nie możesz wogóle pracować! Jest to tzw. Mutterschutzfrist. Jak się kończy to otrzymasz Elterngeld - 67% wynagrodzenia. Wniosek musisz złożyć najpóźniej 7 tyg. przed dniem, od którego będzie się zaczynał, czyli najpóźniej tydzień po porodzie.

gdzie moge zalatwic speawy z maciezynskim?

macierzyński Mutterschaftsgeld w kasie chorych 13€ za dzien a reszta pracodawca doplaca..pozniej Elterngeld rok

Powrót