Ciąża - jaki zasiłek przysługuje?

• Autor wątku Autor wątku Ergo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Ergo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

Sytuacja wygląda następująco.

Moja żona pracuje w firmie X od czerwca 2007r. W tym czasie zawarła umowę próbną(VI-VIII.2007), umowę na czas określony 1 rok(VIII.2007-VIII.2008 ) i na 2 lata(VIII.2008-VIII.2010).

Żona jest w 10 tygodniu ciąży. Termin porodu to październik. Dwuletnia umowa o pracę kończy się 25 sierpnia. Nie wiem jak będzie dalej i czy pracodawca jej przedłuży normalnie(była by to już 3 kolej na umowa na czas określony).

Zakładając, że pracodawca nie będzie chciał przedłużyc umowy(takie przypadki w tej firmie już były), umowa zostanie przedłużona do dnia porodu. To wiem.

Pytanie moje brzmi następująco - co potem?
Czy żonie przysługuje urlop macierzyński w wymiarze 20 tygodni i czy przysługuje zasiłek macierzyński.
Proszę o podanie przybliżonej wysokości zasiłku przy dochodach żony z ostatnich 2 lat w wysokości 2375zł brutto miesięcznie - jeżeli takowy przysługuje.

Przeglądałem strony ZUSu, ale nie rozumiem tego języka i poszukuję rady u osób, które sie na tym znają.

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Urlop macierzyński przysługuje tylko pracownikom zatrudnionym. Żonie będzie przysługiwał zasiłek macierzyński 20 tygodni podstawowy + 2 tygodnie dodatkowy /tylko na jej wniosek/. Pracodawca powinien przekazać komplet dokumentów do ZUS, który będzie płatnikiem zasiłku.
Wyliczenie z 2375 brutto:
68,31 za 1 dzień zasiłku – 18% podatku = 56,01 netto
56,01 x ilość dni zasiłku np. 30 = 1680,30 do wypłaty / mniej lub więcej /

Powrót