Ciąża,koniec umowy na czas określony a umowa na czas nieokreślony

• Autor wątku Autor wątku Ivina
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam Państwa.
Od września 2012 jestem zatrudniona w szkole podstawowej na umowę-zastępstwo za panią w ciąży.
Pani ta rodzi dziecko na dniach.
Z tego, co wiem, zamierza spędzić w domu roczny urlop macierzyński, czyli będzie nieobecna, na zwolnieniu, następny rok szkolny (2013/2014).
Czy dyrekcja może nie podpisać ze mną umowy na dalszy czas nieobecności tej pani, a zatrudnić innego nauczyciela na moje miejsce, też na zastępstwo?

Witam,

Mam druga umowę na czas określony do końca października 2013 roku.Jestem w 3 miesiącu ciąży, czy pracodawca podpisze ze mną 3 umowę na czas nieokreślony? Bo to by była wtedy trzecia umowa. A z tego co wiem podpisując 3 umowę o pracę musi być na czas nieokreślony. Co w takim wypadku?
-pierwsza umowa o pracę (nie na okres próbny) od )01.09.2012-31.03.2013
-druga umowa o pracę od 01.04.2013 do 31.10.2013

Nie wiem czy Twój pracodawca podpisze z Tobą umowę - to jego wolna wola (jeżeli chodzi Ci o to, że umowa kończy Ci się w trakcie ciąży, to zostanie ona automatycznie przedłożona z mocy prawa do dnia porodu - nie wiąże się to z koniecznością podpisania kolejnej umowy).

Pracodawca może również według własnego uznania podpisać z Tobą umowę zarówno na czas określony, jak i nieokreślony. Umowa na okres próbny nie wlicza się do limitu dwóch umów na czas określony. W Twoim przypadku dopiero 4 umowa o pracę będzie umową na czas nieokreślony, o ile zachowana zostanie ciągłość zatrudnienia u obecnego pracodawcy (nie będzie odstępu dłuższego niż 1 miesiąc pomiędzy umowami).

Ostatnia edycja:
Witam,
mam drugą, miesięczną umowę wygasającą dnia 10.05.2013, w dniu dzisiejszym dostałam zwolnienie lekarskie od ginekologa, moja ciąża ma dziś 11 tygodni i 4 dni. Czy moja umowa wygasa z dniem jutrzejszym czy jest ona przedłużona do końca zwolnienia tj. do 6.06.2013? Bo wiem, że nie łapię się na art 177 § 3 kp.

Nie wygasa, tylko rozwiązuje się z końcem okresu na jaki została zawarta.
Zwolnienie lekarskie jej nie przedłuża.

dziekuje bardzo. Pracodawca straszy mnie sądem za to zwolnienie, sama juz nie wiem co mam myśleć. Nie wiem też jak je dostarczyć, czy przez kogoś czy wyslać poleconym z potwierdzeniem odbioru na adres siedziby, bo boję się, że go nie odbiorą...

witam
Chciałabym się dowiedzieć od którego tygodnia ciąży jestem chroniona ? Może pojawił się parę wątków, ale prawo się często zmienia i czytając forum już sama nie wiem? raz mam informację że od 3 miesiąca ciąży jestem chroniona i pracodawca musi przedłużyć umowę do dnia porodu , innym razem że już od pierwszego tygodnia ciąży jestem chroniona. czy mam jakieś prawo do urlopu macierzyńskiego oraz rodzicielskiego ? umowa o prace jest na czas okreslony

nie znalazłam konkretnego wyjaśnienia jak wygląda sytuacja, gdy kobiecie w ciąży kończy się umowa przed upływem 3 miesiąca ciąży. czy po porodzie przysługuje zasiłek macierzyński lub jakaś inna forma świadczenia czy po prostu kończy się chorobowe?

Witam.
Jestem w 10 tyg. ciąży, termin porodu mam na 6 grudnia 2014r,a umowa o pracę kończy mi się 31 grudnia 2014. czy pracodawca może mi nie przedłużyć umowy?czy należy mi się pełny zasiłek macierzyński??
Z góry dziękuje za info.

no skoro urodzisz PRZED końcem umowy to o co chodzi z przedłużaniem ? Nie a co przedłużać :P Nawet jeżeli liczyć, ze ciąża będzie trwała 42 tygodnie to potem ci wywolają to i tak nie ma co przedłużac ;) Będziesz po porodzie do 31 grudnia 2014 na urlopie macierzyńskim a potem przejdziesz na zasiłek macierzyński.
Przeczytaj dokładnie inne posty bo takich pytań jest tutaj ze 30 przynajmniej.

Mam umowę o prace od 2.09.2013 do 29.08.2014. Jeśli teraz bym była w ciąży czy pracodawca może mnie zwolnic? Czy umowa automatycznie przedłuża mi się do dnia porodu, i czy należny mi się zasiłek macierzyński?

Nie można zwolnić kobiety w ciąży (chyba że dyscyplinarnie).
Umowę przedłuża się do dnia porodu, jeśli kobieta jest w ciąży >12 tygodnia.

Umowę mam do końca sierpnia. Jak by się okazało ze jestem w ciąży to co wtedy z moja umowa? Czy chociaż bym miała zasiłek macierzyński?

Witam,

Bardzo proszę o pomoc.
Jestem w 7 tyg ciąży. Umowa na czas określony kończy mi się dnia 30.11
(powinnam dostać umowę na czas nieokreślony, ale pracodawca postanowił przepisać mnie do 2 firmy (firma małżonka) na okres kilku miesięcy, aby uniknąć kolejnego pracownika na stałym etacie - niestety nie wiem na ile miesięcy opiewać będzie nowa umowa). Umowa kończy mi się w 11 tyg. ciąży - więc mnie nie chroni trzeci miesiąc ciąży.
1 pytanie. jeżeli dostarczę l4 przed końcem umowy i będe je kontynuować do dnia porodu to czy będę otrzymywać pieniądze do dnia porodu i czy należeć będzie mi się macierzyńskie?
2 pytanie. nie dostarczę l4 a nowa umowa będzie krótsza niż 3 miesiące będzie mi się coś należało? wtedy już będę w 3 miesiącu czy będę chroniona?

Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam

1) a twoja ciąża jest zagrożona lub ty jesteś chora??
2) będziesz chroniona i będzie należeć się roczny urlop macierzyński

Powrót