Ciąża,koniec umowy na czas określony a umowa na czas nieokreślony

• Autor wątku Autor wątku Ivina
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

Ivina

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Jestem w 5 tyg ciąży. Umowa na czas określony kończy mi się 30 listopada a od 1 grudnia mamy podpisac umowę czas nieokreślony. Wiem że jeżeli powiem pracodawcy o ciąży to może tej umowy nie podpisać. A co jeżeli o ciąży powiem mu już po podpisaniu umowy na stełe? Czy może ją np. unieważnić? Czy poniosę jakieś konsekwencje?

Jeżeli Twoja umowa była podpisana na minimum 3 miesiace to jeżeli powiesz o ciąży i przedstawisz ewentaulne zaświadczenie to pracodawca musi Ci przedłużyć umowę co najmniej do planowanego dnia porodu.

Ale nie musisz nic mówić o ciąży. To twoja prywatna sprawa.
Nie ma prawa unieważnić umowy z powodu tego, że jesteś w ciąży i w momencie podpisywania umowy mu nie powiedzialas o tym.

Umowę mam od 14.05.2007-30.11.2008r. Na dzień 30 listopada nie bede w 3 miesiącu ciąży także pracodawca nie musi przedłużać mi umowy do dnia porodu. Ale narazie nie będę mówić mu o ciąży, poczekam aż podpiszemy umowę na stałe, trochę się z tym głupio czuję ale boję się że jak mu teraz powiem to moja umowa zakończy sie 30 listopada.
Dziękuję za odpowiedź.

W tej sytuacji trudno cokolwiek doradzić.
Pracownica nie musi informować o tym, że jest w ciąży, ale....
Pracodawca poczuje się oszukany i pod byle pretekstem pozbędzie się takiej pracownicy.

Janusz M. napisał:
W tej sytuacji trudno cokolwiek doradzić.
Pracownica nie musi informować o tym, że jest w ciąży, ale....
Pracodawca poczuje się oszukany i pod byle pretekstem pozbędzie się takiej pracownicy.

o wczesnej ciąży czasami i znajomym się nie mówi, a co dopiero pracodawcy

Ivina napisał:
Na dzień 30 listopada nie bede w 3 miesiącu ciąży także pracodawca nie musi przedłużać mi umowy do dnia porodu...
Dziękuję za odpowiedź.

Z tego co pamietam to nie musisz być w trzecim miesiącu ciąży tylko musisz być w ciąży, a umowa o pracę nie może być krótsza niż trzy miesiące. Wtedy pracodawca ma obowiązek przedłużyć ją co najmiej do dnia porodu.

bank napisał:
Z tego co pamietam to nie musisz być w trzecim miesiącu ciąży tylko musisz być w ciąży, a umowa o pracę nie może być krótsza niż trzy miesiące. Wtedy pracodawca ma obowiązek przedłużyć ją co najmiej do dnia porodu.
Niestety, nie jest to prawda.
Art. 177. § 1. Pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie ciąży, a także w okresie urlopu macierzyńskiego pracownicy, chyba że zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy bez wypowiedzenia z jej winy i reprezentująca pracownicę zakładowa organizacja związkowa wyraziła zgodę na rozwiązanie umowy.
§ 2. Przepisu § 1 nie stosuje się do pracownicy w okresie próbnym, nie przekraczającym jednego miesiąca.
§ 3. Umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu.
Miesiąc ciąży to 28 dni. :) (miesiąc księżycowy)
Wyrok Sądu Najwyższego z 5 grudnia 2002 r. (I PK 33/02, OSNP 2004/12/204), w myśl którego - Termin upływu trzeciego miesiąca ciąży (art. 177 par. 3 kp) oblicza się w równej miary miesiącach księżycowych (28 dni).

bank napisał:
No to troche mi sie te przepisy pokręciły:(
Dlatego zawsze powtarzam, żeby nie pisać o czymś, o czym się nie ma wiedzy (teoretycznej i praktycznej). Błędna informacja szkodzi.

bank napisał:
o wczesnej ciąży czasami i znajomym się nie mówi, a co dopiero pracodawcy

Rzeczywiście tylko najbliższa rodzina wie o ciąży, a kiedy będę podpisywać umowę na stałe to będzie dopiero około 9 tydzień i różnie może być. Równie dobrze mogłabym o ciąży nie wiedzieć. Także narazie nie będę nic mówić.
Dziękuję za odpowiedzi.

Taka moja sugestia.
Jeśli ukryje Pani ciążę przed pracodawcą, to kariery w tej firmie Pani nie zrobi. :)

Janusz M. napisał:
Dlatego zawsze powtarzam, żeby nie pisać o czymś, o czym się nie ma wiedzy (teoretycznej i praktycznej). Błędna informacja szkodzi.

Tu ma Pan rację
Z tym, że ja ta wiedze mialam....kiedyś i to w praktyce i w teorii z tym, ze byly torche inne okolicznosci i dlatego mi sie pokrecilo.
Ale rzeczywiscie lepiej nie zabierać glosu jezeli sie nie ma Kodeksu Pracy w glowie.

A co do ukrycia ciąży przed pracodawcą to sądzi Pan, że mężczyzna będzie potem siedział i liczył od kiedy ona zaszła w ciążę i czy ukryła czy nie.
Poza tym chyba najwazniejsze jest to aby miala dalsza umowę, świadczenia i macieżynski bo bez umowy i tak kariery nie zrobi i bez umowy nie bedzie miala podstawowych swiadczeń.
Poza tym podtrzymuje to, że nie należy mówić o wczesnej ciąży.

Ostatnia edycja:
Janusz M. napisał:
Taka moja sugestia.
Jeśli ukryje Pani ciążę przed pracodawcą, to kariery w tej firmie Pani nie zrobi. :)

Przecież pracodawca nie będzie wiedział że ukryłam ciążę. Jak będę mu mówić to będzie 10 tydzień więc równie dobrze sama mogłam nie wiedzieć, tak miałam w poprzedniej ciąży: dowiedziałam się będąc już w 12 tygodniu, a jeszcze wcześniej poroniłam w 8 tyg. Dla mnie ważniejsze jest aby mieć jakieś świadczenia mając umowę niż zostać bez niczego. A tego jestem pewna, że jeśli powiedziałabym pracodawcy teraz nie przedłużyłby mi umowy. Więc chyba mój wybór jest oczywisty.
Co do kariery w tej firmie to nawet o tym nie myślę, od marca zmienia się prezes, więc może być różnie, albo lepiej albo gorzej.

czyli jeśli mam umowę na czas próbny (miesiąc) i po jej wygaśnięciu będę w 4 miesiącu ciąży, to nie przedłużają jej do dnia porodu (w myśl art.2)???

Art. 177 § 2. kp mówi: " Przepisu § 1 nie stosuje się do pracownicy w okresie próbnym, nieprzekraczającym jednego miesiąca."
Natomiast Art. 2. kp brzmi: "Pracownikiem jest osoba zatrudniona na podstawie umowy o pracę, powołania, wyboru, mianowania lub spółdzielczej umowy o pracę."
Nie mówi nic o ciąży, porodzie i przedłużeniu umowy. :)

troche mi się pomyliło, przepraszam:) Czyli jednym słowem muszę zawrzeć umowę na więcej niż miesiąc.., dziękuję za szybciutką odpowiedz.

Witam
mam pytanie jestem teraz w 12 tyg ciazy i chodze na szkolenie do firmy ktore bedzie jeszcze trwalo tydz potem mam szanse podpisac umowe 3 miesiace okres probny nastepnie na czas 2 lat, czy jak narazie to ukryje i podpisze umowe nie bedzie mozna jej ze mna rozwiazac pod pretekstem ze nie powiedzialam o ciazy???
prosze o odpowiedz

Witam
Mam taki problem byłam zatrudniona na okres próbny na 3 miesiące podkoniec dowiedziałam się że jestem w ciąży i lekarz wystawił mi 4L i nadal jestem na L4 ponieważ jest moja ciąża trochę zagrożona,oczywiście szefowa mnie zwolniła z pracy i teraz zus mi płaci.A jakie mam szans na urlop maciężyński??jeśli przez cały czas będę na l4 w ciąży aż do porodu. Pozdrawiam i czekamna odpowiedz.;)

witam, planowany termin porodu mam na 20 sierpnia a umowę na czas określony do 30 czerwca. pracodawca informował mnie że kolejna podpisywana umowa (trzecia) będzie na czas nieokreślony. czy w związku z ciążą pracodawca może mi nie przedłużyć umowy czy musi to zrobić do dnia planowanego porodu?
z góry dziękuję za odpowiedź

Pracodawca:
- MUSI przedłużyć Ci umowę do dnia porodu;
- MOŻE zamiast powyższego podpisać z Tobą umowę na czas nieokreślony.

Powrót