Ciąża na stażu

• Autor wątku Autor wątku a_gnich
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Będziesz otrzymywała pieniązki do listopada-czyli tak długo jak masz umowę.:)

mam staż na pół roku do 10 października 2010r. w ciąży jestem od 6 miesięcy urząd pracy wie a także moja pani która sprawuje nade mną. dojeżdżałam normalnie bo chciałam pracować utrzymuje swoje studia które są moim celem życiowym. kiedy moje współpracownice dowiedziały się o tym (a są dużo starsze ode mnie) zaczęły mi dawać coraz to trudniejsze zadania a mi zależało na tej pracy w końcu ja byłam tylko na stażu a one od lat pracowały.... dziennie wbiegałam po ok 50 razy na piętra schodami z kartami... z dniem na dzień robiłam się coraz słabsza w pracy miałam ciężko początek ciąży dość senny a do tego studia bywało ze mało nie zasnęłam w pracy robiło mi się słabo gdy poszłam na pierwsza wizytę u ginekologa to był w szoku spytał mnie co zrobiłam ze się w takim stanie znalazłam... miałam strasznie niskie ciśnienie do tego zaczęły mi się skurcze a to był 7 tydzień. wypisał mi skierowanie do szpitala i miesiąc zwolnienia lekarskiego i dodał niech się pani nie zdziwi jak do końca ciąży przeleży pani w szpitalu..... gdy moje współpracownice się dowiedziały o tym skoczyły do mnie ze się cackam ze sobą i jak ma dziecko polecieć to poleci.... bardzo przykro mi się zrobiło. i tak na zwolnieniu jestem do dzisiaj nawet najmniejszy wysiłek stanowi dla mojego dziecka duże zagrożenie.... na szczęście mogę być w domu tylko zgaszać się mam na badania a są dość częste... rozwiązanie mam w grudniu staż mi się kończy 10 października jest jakaś szansa że przedłuża mi staż??? bynajmniej do porodu??? przepracowałam ponad miesiąc i jestem na ciągłym zwolnieniu mam dokumenty że moja ciąża jest zagrożona.... proszę o szybką odpowiedz

Nie przedłużą - a właściwie powinni go przerwać, bo nie ma szans na zrealizowanie programu stażu.

Witam,
ostatnio zadzwonił do mnie właściciel mieszkania, które wynajmuje z informacją, że jego kolega szuka ludzi na staż z UP. Teraz czekam na telefon. Jestem w 6 tygodniu ciąży i mam kilka pytań jeśli udałoby mi się ten staż dostać.

1. Czy powinnam poinformować pracodawcę o ciąży jak i UP?
2. Czy jeśli po miesiącu stażu poszłabym na zwolnienie L4 ("z przymusu") to czy UP ma prawo rozwiązać ze mną umowę stażu?
3. Czy "grożą" mi jakieś konsekwencje związane z podjęciem stażu wiedząc, że jestem w ciąży?

Z ' przymusu ' nie pomagamy w kombinowaniu. Proszę udać się do PUP lub ZUS i tak zadać pytanie

Jakie kombinowanie? Po prostu chcę wiedzieć, czy moim obowiązkiem jest informowanie o ciąży. A o L4 z "przymusu" chodziło mi o ciążę zagrożoną, nie chcę brać zwolnienia L4 żeby było mi wygodniej i dostawać kasę z nic nie robienie. Skąd w ogóle od razu ta niechęć? Myślałam, że właśnie po to jest te forum żeby zadawać pytania.

Urząd pracy ma prawo przerwać staż z powodu długotrwałego zwolnienia.

Powrót