Ciąża na świadczeniu rehabilitacyjnym

• Autor wątku Autor wątku MamaCynamonka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MamaCynamonka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Do grudnia mam św. rehabilitacyjne. Obecnie jestem w ciaży - lekarz chciał mi wypisac L4 (ciąża zagrozona) Jednak na razie się nie zgodziłam, bo nie wiem jak ten temat "ogarnąć"
Czy mam nadal być na tym świadczeniu i do kiedy (pod koniec kwietnia minie 12 mcy świadczenia), ale termin porodu mam na czerwiec?
Czy wtedy będę musiała przejść 2 mies przed porodem na macierzyński?

Bardzo proszę o jakieś rady.

Tak, źle policzyłam. Dokładnie nie w marcu się kończy, a kwietniu. Tu miałam na myśli maksymalny okres świadczenia, który mi przysługuje, czyli 12 mcy.
Obecnie mam do grudnia, ale orzecznik na ostatniej komisji powiedział, ze bezwzględnie będzie przedłużone!

Tak, jestem zatr. na czas nieokreślony.

Dodzwoniłam się do konsultantki zusu i Pani widzi 2 wyjścia -
1. Pozostaję na rehabiitacyjnym ale on jest płatny 75%
2. Zanoszę zaświadczenie do zusu o ciąży i mam ppłatne 100%
Wychodzi dość sporo w różnicy, więc kusi punkt 2

Jak zaniosę zaśw. o ciąży, to będę miała 100% ale do końca kwietnia, a termin porodu mam na koniec czerwca, czyli co...będę musiała iść na macierzyński?

Kurcze, nie o wszystko jednak dopytałam, ale Pani też chyba nie była wszystkiego pewna.

Natomiast na podobnie zadane pytanie ale w formie mailowej, pani odpisała, ze nie można jednocześnie pobierać dwóch świadczeń. Co jest dla mnie zupełnie oczywiste...tak więc znów żadnych konkretów!

W trakcie przebywania na świadczeniu rehabilitacyjnym nie możesz przebywać na zwolnieniu lekarskim, gdyż i tak ono nie będzie płatne.

Masz do dyspozycji dwa warianty, możesz skorzystać z jednego:

I – Nie wnioskujesz o dalsze świadczenie rehabilitacyjne i w grudniu wracasz do pracy, oczywiście o ile nie będziesz miała przeciwwskazań. Po przepracowaniu przynajmniej kliku dni przedkładasz zwolnienie lekarskie dot. ciąży zagrożonej.
II - Przebywasz na świadczeniu rehabilitacyjnym do końca kwietnia. Po odzyskaniu zdolności do pracy świadczysz ją również przez klika dni, a następnie przedkładasz zwolnienie lekarskie dot. ciąży zagrożonej.

Dziękuję za odpowiedź.
Czyli opcja podana przez Panią z zusu, ze donoszę zaświadczenie o ciąży, i do końca świadczenia mam 100% płatne jest nieprawdziwa?

Dostarczenie zaświadczenie o ciąży, to za mało. Bezpośrednio po świadczeniu rehabilitacyjnym nie przysługuje płatne chorobowe. Pomiędzy niezdolnościami do pracy musi być kilkudniowa przerwa oraz odzyskanie zdolności do pracy.

Jeśli wrócisz do pracy /patrz #5/, i po paru dniach przedstawisz pracodawcy zaświadczenie ZUS ZLA z inną jednostką chorobową niż poprzednia, wówczas pracodawca wypłaci wynagrodzenie chorobowe, Potem do dnia porodu płatnikiem zasiłku chorobowego będzie ZUS.
Za wynagrodzenie i zasiłek chorobowy otrzymasz 100% podstawy świadczenia.

Byłam wczoraj w Zusie, więc donoszę fakty :)
Zaniosłam zaświadczenie od ginekologa i do tego należało napisać wniosek o zmianę podstawy świadczenia na 100 %.
Czyli nadal jestem na śr , ale w związku z ciążą, płatne 100%
W nast. tygodniu mam złożyć o przedłużenie i donieść "śweże" zaśw. o ciąży.
Gdy z koncem kwietnia świadczenie się skończy, muszę pójść na jeden dzień urlopu i potem na zwolnienie ciążowe już do porodu.
Pani nie była tylko pewna, czy będę musiała robić badania przed tym jednym dniem urlopu - ale raczej tak, bo mam już nieważne, zresztą muszę zadzwonić do PIPu.

witaj ja jestem teraz w tym samym przypadku co ty i powiedz mi jak u ciebie rozwiazalA sie ta sytuacja. MNIE martwi sprawa ze gdy skoncza mi sie swiadczenia bede w 7 msc ciazy i pytanie kto mi da w 7 msc CIAZY ZDOLNOSC DO PRACY czy ty ja dostałas??

Powrót