ciąża - problem

• Autor wątku Autor wątku Jona
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Jona

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Witam
Jestem w 7 tygodniu ciąży, trzy miesiące kończą się później niż umowa o pracę zawarta na czas określony. Lekarz proponuje mi zwolnienie lekarskie bo ze względu na inne schorzenia ciężko mi pracować. I tu mam dylemat ... Jeżeli wezme L4 z kodem B to pracodawca na pewno zorientuje się że jestem w ciąży i umowy nie przedłuży. I co będzie dalej??? Pozostanę na L4 do porodu, jeżeli tak zdecyduje lekarz a jeżeli dojdzie do wniosku że w którymś momencie jednak mogę wrócić do pracy tylko że ja już jej nie będę miała co wtedy - czy będzie mi się należał zasiłek??? A jak się uda być na L4 do końca to czy otrzymam zasiłek macieżyński?
Wiem że zasiłek dla bezrobotnych można przedłużyć o okres urlopu maciezyńskiego ale jak jest z zasiłkiem maciezyńskim po około 6 miesiącach zwolnienia lekarskiego?

jeżeli nie urodzisz w trakcie zatrudnienia, wiec i ubezpieczenia, to nie będziesz miała prawa do zasiłku macierzyńskiego, pozostaje tylko chorobowy,
jeśli jednak po zakończeniu umowy chcesz zarejestrowac się w UP i otrzymywac zasiłek dla bezrobotnych, to nie możesz pobierac zasiłku chorobowego po ustaniu zatrudnienia, albo jeden, albo drugi zasiłek

Powrót