ciąża w czasie stażu z UP

• Autor wątku Autor wątku ilus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

ilus

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
witam, od września mam rozpocząć staż z UP w szkole, formalnie jeszcze nic nie zostało załatwione,w razie gdybym zaszła w ciąże jeszcze przed rozpoczęciem stażu czy UP może nie podpisać ze mną umowy o staż? czy zwolnienie lekarskie w czasie stażu z powodu ciąży czy momentu zbliżającego się porodu mnie dotyczy? nie chciałabym z powodu ciąży odkładać rozpoczęcia stażu.Czy więc uda się pogodzić te dwie kwestie jednocześnie?proszę o wskazówki.

Przed rozpoczęciem stażu powinna być Pani poddana badaniom lekarskim stwierdzającym zdolność do jego odbycia. W trakcie tych badań powinna Pani lekarzowi udzielić informacji czy jest, czy nie jest w ciąży (według Pani wiedzy). Jeżeli lekarz uzna, iż stan zdrowia nie przeszkadza w odbyciu stażu, to może Pani go odbywać. Bezrobotny dostarcza do urzędu pracy zaświadczenia lekarskie na druku ZUS ZLA. Teoretycznie nie ma przeszkód w odbywaniu stażu i byciu w ciąży, choć stan zagrożenia ciąży może wykluczyć jego odbywanie. Staż ma jednak na celu nabycie przez Panią doświadczenia zawodowego. Mam nadzieję, iż nie planuje Pani odbywania stażu wyłącznie w celu pobierania stypendium.

Dziękuję za odpowiedz, chciałabym pogodzic obie te kwestie a nie wyłącznie pobierać stypendium. Jestem już 3 lata po ślubie i mąż chce zostać ojcem podobnie ja mamą, jednakże odkładaliśmy tą decyzję na poźniej kiedy skończę szkołę. Nie chciałabym rezygnować z możliwości pracy ale moje pytanie miało na celu sprawdzenie czy ze względów prawnych jest możliwe odbywanie stażu będąc w ciąży.

ja byłam w piątym miesiącu ciąży gdy zostałam przyjęta na staż. Fakt że mały brzuszek nie zdradzał oznak więc nikt nie wiedział a ja się nie przyznawałam. W końcu wydało się. Mimo to nadal byłam na stażu a gdy czułam się gorzej okazywałam np zwolnienia lekarskie.

Witam. mam takie pytanie do 16 listopada br mam umowę z up o staż. jestem w ciąży i porud mam na koniec pażdiernika a od 7.10 ide na L4 wiec moje pytanie brzmi: co dalej po porodzie? czy moge iść dalej na zwolnienie lekarskie? Czy urząd zerwie ze mna umowę bo po porodzie nie będę mogla przyjśc do pracy. Mój pracodawca chce mnie przyjąć ale dopiero w marcu jak odchowam swoje dziecko. Proszę o pomoc.

Powrót