Ciaza w Niemczech a praca- Pomozcie prosze.

• Autor wątku Autor wątku katarzyna.kolo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

katarzyna.kolo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Do 28 maja mam umowe a termin porodu 11 maja. Do tego czasu nie martwie sie o pieniazki ale co pozniej? Gdzie mam sie zglosic i na ile moge liczyc. Pracuje w Niemczech od maja 2012 roku ale nie wiem jakie mam zaplecze socjalne w zwiazku z tym. Pomozcie prosze.

Spróbuj potem rejestracja w bezrobociu urlop wychowawczy 1 rok 300e
Kindergeld i dopłata do mieszkania. Z Caritasu masz 500e wyprawkę na dziecko
1 miesiąc przed urodzeniem w Caritasie otrzymasz pomoc prawną i wypełnianie wszelkich druków. Jeżeli jesteś jako samotna matka masz z Jugentamtu
150e jako alimenty.
Powodzenia

Dziekuje, czy masz na mysli przez pierwszy rok Elterngeld?

A co jesli mieszkam ze swoim partnerem?

Witam. Jestem w 2 miesiacu ciazy, Pracuje jako masazystka w spa na dwie zmiany. pierwsza 9.30-18 druga 13.30-22.00. ( Godyine wracam do domu mam 53 km).Praca stojaca, ´w temperaturze ok 38 stopni. Na weekendy brak przerw jedynie 15 min. Moj lekrz prowadzacy chce wystawic mi zwolninie lekarskie, ale kaze mi udac sie do Lekarza Medycyny Pracy. W pracy powiedyiali mi, ze takie cos wogole nie jest potrzebne i lekarz prowadzacy powinien od razu wystawic takie zwolnienie, poniewaz warunki pracy nie sa wogole przystosowane dla kobiety w ciazy. . Co mam w takiej sytuacji zrobic? Zle sie czuje w ciazy , mam zwaroty glowy i wymioty.Prosze o porade.

Powrót