Ciąża w Niemczech - co sie należy w naszym przypadku

• Autor wątku Autor wątku Bartekkk121
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bartekkk121

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam. W 04.2015 przyjechaliśmy do NL do pracy gdzie mieszkaliśmy na parku...w 11.2015 wprowadziliśmy się do Niemiec ale pracowaliśmy cały czas w NL. Moja Kobieta zaszła w ciąże i pracodawca zgłosił ją do UWV gdzie dostała pozytywną decyzje o zasiłku chorobowym. Jest w 22 tygodniu ciąży, ubezpieczenie przeniesione do AOK. Słyszałem taką opcje, że najpierw ma iść na macierzyńskie Holenderskie a później ma przejść na macierzyńskie Niemieckie. Moje pytanie brzmi- Czy ma szanse na jakieś świadczenia z Niemiec? Jesteśmy zameldowani, nie mamy ślubu. Dodam ze ja już w NL nie pracuje tylko mam działalność budowlaną założona w PL i działam tutaj. Nie wiemy do końca jak to rozwiązać...

Ostatnia edycja:
Czy Twoja kobieta mieszka cały czas w DE? Gdzie będzie rodzić?

Tak mieszkamy w DE i ma zamiar tu urodzić

Jesli jest zatrudniona, to w DE 6 tyg.przed porodem macierzyńskie wypłaca AOK (13 E/dzień), a resztę dopłaca pracodawca, tak ze w sumie otrzymuje wysokość swojego zarobku nett sprzed ostatnich miesięcy przed macierzyńskim. Po porodzie jest identycznie. Do 8 tyg. po porodzie.
Jak urodzi to musi złożyć o wychowawczy i Elterngeld, którego otrzymuje sie 67% średniego zarobku z ostatnich 12 miesięcy przed macierzyńskim.
Do tego wniosek o Kindergeld.

Z tego co mówił pracodawca z Holandii to nie aok będzie jej wypłacało macierzyńskie tylko UWV z Holandii skąd cały czas pobiera chorobowe. ile trwa wychowawcze w Niemczech ? Czyli, reasumując nie ma się co martwić że zostanie z niczym nawet jak nie pracowała w Niemczech?

A tam z ciekawości zapytam. Czy za urodzenie dziecka w Niemczech Kobieta dostaje jakieś pieniądze? coś jak w PL becikowe. Bo słyszałem rożne opinie na ten temat

Żadnego becikowego nie ma.
Jaką umowę ma Twoja kobieta - na czas okreslony, czy nieokreślony?
Wychowawcze trwa tyle, na ile złoży wniosek. Maksymalnie do ukończenia przez dziecko 3 roku życia, ale Elterngeld można dostawać tylko do ukończenia roku, lub rozłożyć na 2 lata, ale wtedy połowa kwoty.
Piszesz, że ubezpieczenie przeniesione do AOK, więc czemu pieniądze wypłaca Holandia???

umowa jest na czas nieokreślony... pieniądze co tydzień wypłaca pracodawca a UWV mu zwraca.... szef powiedział ze macierzyńskie ma wykorzystać holenderskie potem ma przejść na roczne macierzyńskie w Niemczech i znajomy który jego kobieta tez urodziła 4 miesiące temu tez mówił ze jego kobieta po ukończeniu macierzyńskiego holenderskiego przechodzi na roczne niemieckie.

Nie na roczne macierzyńskie niemieckie, tylko na WYCHOWAWCZE, które może trwać 12 miesiecy.Nie mylcie pojęć, bo to duża róznica.
Macierzyńskie w Niemczech trwa 6 TYGODNI przed porodem i 8 TYGODNI po porodzie.

Nie do końca teraz wiemy jakie działania podjąć...

W odpowiednim terminie złożyć u pracodawcy wniosek o wychowawczy i do tego w Elterngeldstelle własciwym ze względu na miejsce zamieszkania wniosek o Elterngeld.

czy po wykorzystaniu macierzyńskiego z nl gdzie trwa 14 tyg będzie mogła zgłosić wychowawcze roczne w Niemczech?

Ostatnia edycja:
Dlaczego upierasz sie przy niemieckim wychowawczym? Porównales juz oba, niemieckie i holenderskie? Byc moze, holenderskie jest dla was korzystniejsze?

Wydaje mi się, że autor tematu ma w planie korzystanie z 2 systemów socjalnych jednocześnie, co nie jest możliwe, bo urzędy kontaktują się ze sobą:(

Ach no tak, to w takim razie z 3 systemów jednocześnie:D

Powrót