Ciąża w Niemczech na umowie na czas nieokreślony a poród w Polsce

• Autor wątku Autor wątku Meg87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Meg87

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam serdecznie!
Obecnie pracuję w Niemczech na umowie na czas nieokreślony i w najbliższym czasie planuję zajść w ciążę, pracuję fizycznie więc na pewno dostane zwolnienie na cały okres ciąży i w związku z tym planuje w tym czasie powrócić do Polski żeby być bliżej rodziny.

Moje pytania są następujące:

1.Czy będę musiała przez cały okres ciąży dostarczać co jakiś czas zwolnienie od niemieckiego lekarza, czy mogę np. wysyłać je z Polski od polskiego ginekologa?

2.Czy mogę urodzić w Polsce na niemieckim ubezpieczeniu i czy będą mi dalej przysługiwać świadczenie z Niemiec jeśli tak zrobię? ( jestem zameldowana w Niemczech ale mam też stałe zameldowanie w Polsce )

Jeśli wątek się powtórzył to proszę o odesłanie mnie do niego ponieważ nie mogłam znaleźć takiej informacji.

Z góry dziękuję za odpowiedź!

Czyli zaraz po zajściu w ciąże chcesz wyjechać do Polski, przebywać tak cała ciąże, potem w Polsce urodzić, macierzyński tez w Polsce spędzić i pobierać niemieckie świadczenia? :-)))

Tak jak napisałam powyżej. W okresie ciąży chcę wyjechać do Polski, nie wykluczam, że mogę również powrócić przed samym porodem do Niemiec. Pytam tylko i wyłącznie o okres ciąży i porodu, jeśli zna Pani odpowiedź na moje pytanie to uprzejmie o nią proszę.

Ostatnia edycja:
Meg87 napisał:
Tak jak napisałam powyżej. W okresie ciąży chcę wyjechać do Polski, nie wykluczam, że mogę również powrócić przed samym porodem do Niemiec. Pytam tylko i wyłącznie o okres ciąży i porodu, jeśli zna Pani odpowiedź na moje pytanie to uprzejmie o nią proszę.

Nie sadze, aby ktokolwiek byłby w stanie udzielić Ci odpowiedzi na Twoje pytania. Musisz się zapytać w Swojej kasie chorych, czy wyrażają zgodę na Twój pobyt przez cała ciąże w innym kraju - i czy zgadzają się na ewentualne pokrycie kosztów porodu. W mojej opinii? Moze być cieżko, bo gdyby była taka możliwośc to pierwsza lepsza Włoszka czy Hiszpanka mogłaby przyjechać do Niemiec, przepracować pare miesięcy, a potem, korzystając z zakazu pracy w ciąży, wyjechać "do rodziny" i wylegiwac się 9 miesięcy na plazy. Jeżeli chodzi o świadczenia po porodzie, to aby je otrzymać musisz byc nie tylko w Niemczech zameldowana i ubezpieczona, ale także przebywać fizycznie (kontrole, korespondencja, badania dziecka itp.)

Mysle, ze niemieckie prawo pracy okresla zmiany warunkow pracy dla kobiet w ciazy. Nie mozesz z gory zakladac, ze po zajsciu w ciaze otrzymasz zwolnienie lekarskie - ciaza to nie choroba i zwolnienia sa wystawiane w przypadku ciazy zagrozonej badz faktycznego zlego stanu zdrowia. Musisz tez pamietac, ze bedac na zwolnieniu lekarskim nie mozesz opuszczac kraju chyba, ze jest to wykazd zwiazany z leczeniem planowanym a na takie leczenie musi wydac zgode niemiecka sluzba zdrowia. Proponowalabym zapoznac sie z niemieckim prawem pracy ( pobyt na zwolnieniu lekarskim)

Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Wiem, że dostanę zwolnienie ponieważ o to pytałam w pracy i to z powodu rodzaju pracy jaką wykonuję, lekarz wystawia w tedy tzw."zakaz pracy" i w takim wypadku można wyjeżdżać za granicę i nie ma żadnych kontroli. Tylko jedna kwestia mnie zastanawia, zupełnie nie patrząc przez pryzmat mojego przypadku, czy jeśli przypadkowo znajdujesz się w innym kraju, bo przecież porodu nie da się zazwyczaj zaplanować co do dnia i godziny :) to jak to wygląda z pokryciem kosztów, wydaje mi się że w tym wypadku ubezpieczenie musi pokrywać koszt porodu w innym kraju EU.

po pierwsze 6 tygodni przed porodem długie podróże są nie wskazane i będzie zalecenie lekarza o pozostaniu "w domu"

po drugie... czy Ty na pewno chcesz rodzic w PL?
bo tam nie dostaniesz tego co masz w DE w pakiecie podstawowym
czyli np znieczulenia, cesarki na życzenie

zapytaj sie w swojej kasie chorych czy pokryją koszty porodu w PL
czy będziesz musiała zapłacić w PL gotówką i przyjechać z rachunkiem czy załatwią to miedzy sobą

Witaj meg87.Mialam ta sama sytuacje co ty i tak jak ty pracowałam w niemczech na umowie na czs nieokreslony ale meldunek mialam tylko w PL.Zaszłam w ciaze i przyjechałam do PL I TU URODZIŁAM ił szpital nie wystawił mi rachunku za poród bo pamietaj ze PL jest w UNI.Ja byłam ubezpieczona w AOK. A w jakiej kasie jestes ubezpieczona?Nastepnie wszystko załatwialao mi polskie biuro i 3miesiace po porodzie dosyalam elterngeld.Jesli opłacasz w DE podatki i sie rozliczasz z podatku i jestes ubezpieczona to przysługuja ci pieniazki.Jesli chcesz podam ci polskie biuro które zajmuje sie takimi sprawami.:)

Czy w prawie niemieckim jest zapisana nietykalność kobiety w ciąży i na urlopie macierzyńskim. Czy można w tym czasie wg prawa niemieckiego wyrzucić kobietę po trzecim porodzie i traumie po śmierci noworodka i w czasie urlopu macierzyńskiego z jej własnego domu pod zarzutem złożenia klapsów starszemu dziecku kilka miesięcy wcześniej.

Witajcie ja mam pytanie. Mieszkam i pracuje 2 miesiace w Niemczech. Umowa o pracę oraz meldunek mam zaszlam w ciążę i wykonuje prace której w ciąży nie mogę wykonywac czy muszę iść do lekarza w Niemczech czy jest też ważne zaświadczenie lekarskie z Polski. Jestem w AOK. Muszę już powiedzieć w pracy o ciąży ? Czy zgłaszając to w AOK ktoś mnie tam poprowadzi co mam zrobić ? Dziękuję za jakiekolwiek informacje.

Witam mam następująca sytuację . Pracuję w Niemczech od 07.04.2015 roku na umowie na czas określony ( umowa trwała rok ) . 07.04.2016 otrzymałam kolejną umowę na rok bieżąca umowa kończy mi się 07.04.2017 r . Jestem w tej chwili w ciąży termin porodu został wyznaczony na 08.08.2017. Wiem że firma nie przedłuży mi umowy i moje pytanie brzmi czy Arbeitsamt zarejestruje mnie jako osobę bezrobotną pod kątem ubezpieczenia czy mąż musi ubezpieczyć mnie na siebie ? Czy należy mi się zasiłek dla bezrobotnych w okresie do porodu ?

Witam.. Mogla byś mi cos wiecej powiedziec?? A jak
Z ubezpieczenien w polsce??

Powrót