Ciąża w UK, maternity allowance / Przepracowane 13 tygodni, ale czy należy się???????

• Autor wątku Autor wątku NuskaNowicka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

NuskaNowicka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam.

Krótko i na temat :)
CZY PRZEPRACUJACĄC 13 TYGODNI NA UMOWIE U DWÓCH PRACODAWCÓW NALEŻY MI SIĘ MATERNITY ALLOWANCE?
Rodząc dziecko w Polsce oraz mieszkając tam/lub urodząc w Polsce, a mieszkając w Anglii, również będę otrzymywać pomoc??

Jestem w 20 tygodniu ciąży. Mam przepracowane w Anglii 13 tygodni u dwóch pracodawców (jeden z umową bezpośrednio, druga jest z agencją) z przerwą miedzy nimi około dwóch tygodni.
Dokładne daty pracy; 23.04.br - 02.06.br oraz 18.06.br - 05.08.br dając równo 13 tygodni pracy.
Dodam również, że ostatnia pracę skończyłam 5 sierpnia, lecz w dalszym ciągu posiadam podpisana umowę z agencją pracy.

Bardzo proszę o pomoc i góry ślicznie dziękuję za pomoc :)

Pozdrawiam, Ania

https://www.gov.uk/maternity-allowance/eligibility

Raczej tak- Dopytaj w jobcentre. Nie wiem czy nie warto byłoby od lekarza wziąć zwolnienie i przedstawić je agencji z którą masz umowę- tak by utrzymać zatrudnienie- i możliwe że chorobowe by wpadło.
Co do pobierania zasiłku w UK mieszkając w Polsce bym nie ryzykował. Urodzenie w Polsce powinno przejść i pozwoli uniknąć cesarki bo polskie dzieci rodzą się dość duże i angole nie wierzą że da się bez cesarki.

Powrót