ciąża wskutek wykroczenia

• Autor wątku Autor wątku WicePrezes
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

WicePrezes

Stały bywalec
Odpowiedzi
461
jak wiadomo, można usunąć ciążę powstałą wskutek czynu zabronionego

czynem zabronionym jest w szczególności zgwałcenie
czynem zabronionym jest w szczególności pedofilia
czynem zabronionym jest w szczególności kazirodztwo

wszystkie trzy ww. czyny zabronione są przestępstwami

pytanie: czy jest możliwe (chociażby teoretycznie) zajście w ciążę wskutek wykroczenia?!

zakładamy _bezpośredni_ związek przyczynowo skutkowy (czyli odrzucamy wszelkie fantazje typu "zakochałam się w policjancie który wlepił mi mandat")

czy jest możliwe zajście w ciążę wskutek wykroczenia (i czy jest możliwe wykazanie bezpośredniego związku przyczynowo-skutkowego między tymże wykroczeniem a ciążą)?!

Nie znam żadnego wykroczenia, którego skutkiem mogłaby być ciąża.

zakładamy _bezpośredni_ związek przyczynowo skutkowy
Kiedyś w UK pewien jegomość "potknął się i spenetrował" pewną osiemnastoletnią panią tym samym nie popełniając przestępstwa.

Ustawodawcy chodziło o czyny zabronione popełnione względem kobiety z pogwałceniem jej praw i wolności, a nie wspólnie z nią.

gryffinian napisał:
Ustawodawcy chodziło o czyny zabronione popełnione względem kobiety z pogwałceniem jej praw i wolności, a nie wspólnie z nią.
aby nie zakładać kolejnego wątku, kontynuuję tutaj

co prawda jest oczywiste, że zgwałcenie nie jest wykroczeniem (jest przestępstwem), ale przyjrzyjmy się przypadkowi zgwałcenia mężczyzny przez kobietę...

załóżmy że kobieta skutecznie zgwałci mężczyznę, a wskutek tego gwałtu zachodzi w ciążę;

w tym przypadku jest to przestępstwo, ale nie dochodzi do naruszenia praw i wolności kobiety (naruszone są prawa i wolności zgwałconego mężczyzny)

pytanie: czy gwałcicielka będzie miała prawo usunąć ciążę?!

Przerwanie ciąży może być dokonane wyłącznie przez lekarza. To po pierwsze. Po drugie - moim zdaniem - w takim przypadku spełniona jest przesłanka z ustawy. Nadal jednak jest mowa o przestępstwie, a nie wykroczeniu. Post #4 był wczoraj odpowiedzią na post o nieobyczajnym wybryku (140 kw), który widzę, że został usunięty.

Ripper napisał:
Nie znam żadnego wykroczenia, którego skutkiem mogłaby być ciąża.
jedyny przepis z kodeksu wykroczeń, który wg mnie możnaby (nie wiem czy słusznie) powiązać z czynem skutkującym ciążą to art.142 kw

ale karze nie podlega tutaj czynność seksualna tylko nachalne proponowanie tejże czynności (np. prostytutka zaczepia klientów na ulicy); wyraźnie wskazano także na działanie "w celu uzyskania korzyści materialnej"

teoretycznie mogę sobie wyobrazić, że prostytutka narzuca się klientowi (czym popełnia wykroczenie) oraz wskutek czynności nierządnych zachodzi w ciążę, ale wg mnie NIE jest to przesłanka do usunięcia ciąży (sam seks z prostytutką jest legalny, nielegalna była tylko propozycja)

Powrót