Ciekawa sprawa zażalenie radcy prawnego powoda

• Autor wątku Autor wątku kingarthur
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kingarthur

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,

Dość nietypowo, nie zagłebiając się, mam sprawę z jednym z windykatorów (firm) w sądzie, najpierw pozew elektroniczny (na który wysłałem sprzeciw) następnie sprawa w sądzie rejonowym i tu zonk ze strony windykatora, a niezle sie już bawię z tym wszystkim i tu opis:
Pozwany - ja, Powód - firma.

Powód został 'wezwany do uzupełnienia braków formalnych poprzez złożenie dokumentów na które się powoływał'.

Dokumenty złożył, ale nie uiścił opłaty sądowej (ciekawa sprawa dla firmy prawniczej, która chyba zyje ze spraw i doskonale orientuje sie zarówno w obowiązkach jak i opłatach sądowych)

Nagle dostaje pisemko że o umorzeniu sprawy 'bo ponieważ', Powód dokumenty złożył ale nie uiścił opłaty.

Oczywiście nagle zażalenie do sadu (na które mam odpowiedzieć) a więc pismo z zażaleniem zawiera:

Ze z tresci wezwania Powód 'myślał' że Sąd wzywa wyłacznie o uzupełnienie braków pozwu a nie opłat (taaaak a swiastak siedzi i zawije się w sreberko)

Powołuje sie na: obowiązek dokładnego ijasnego dla strony okreslenia braków formalnych w tym wszelkich opłat które nalezy uzupełnić aby pismu nadać dalszy bieg (por. postanowienia SN z dnia 24 stycznia 2005r., III UZ 20/04, OSNP 2005, nr 16, poz. 25. Uchybienie powyższym czynnością sprawia, iż termin do wykonania czynności przez stronę nie zaczyna biec (por. postanowienie SN z dnia 17 listopada 1998r., II CKN 871/98, LEX nr 50714).

W związku z powyższym w tym stanie uzasadnione jest zażalenie - wg powoda

I pytanie, nie analizując sprawy etc, bardzo chętnie utarł bym nos bardzo znanej firmie, która w sprawie dopuściła się takich zaniedbań i szczerze to zanidbanie chiałbym wykorzystać. Wg prawa mam się odnienieśc do zażalenia w okreslonym terminie, czy ktoś już miał coś takiego, jakieś pomysły.

Bardzo prosze nie analizować winy lub cwaniactwa z mojej storny ale patrząc jak wykorzystywana jest przewaga firm zatrudniających masę prawników, chociaż raz chiałbym aby jednostka coś wskórała przez zaniedbanie mocniejszej strony.

Zatem jak ustosunkować się do zażalenia, na co powołać ect, jesli Ktoś ma jakieś pomysły będę wdzięczny i na pewno poinformuje jaki dalszy los był tej sprawy. dziękuję.

Ale to nie Pozwany ma odpowiadać na zażalenie, lecz sąd! I w ogóle sąd nie miał podstaw, by to zażalenie wysyłać stronie.

No nie do końca cytuję:

Odpowiedź na apelację/zażalenie wnosi się w 2-tygoniowym terminie od doręczenia stronie odpisu apelacji/zażalenia... itd.

Nastepna sprawa sąd miał podstawy ponieważ nie zostały uzupełnione braki formalne, pismo kierowane było do radcy prawnego - czyli osoby, która zawodowo winna znać procedury/opłaty sądowe, a w zażaleniu pomaga sobie postanowieniami SN dotyczacymi osoby prywatnej (gdzie sąd w orzeczeniu podkreśla że szczególnie taka osoba może nie znać zasad i opłat), jednakże podkreślam pismo o uzupełnienie braków formalnych było kierowane do prawnika/radcy prawnego, który w ewidentny sposób albo popisał się nieznajomością zasad, albo powinien być wysłany na kolejny egzamin radcowski...

Powrót