Ciekawe! Wygrana aukcja allegro!

• Autor wątku Autor wątku filiporange
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

filiporange

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam. Sprawa wygląda następująco (proszę o dokładne zapoznanie się z treścią aukcji oraz mailami): wygrałem aukcję na której był wystawiony telefon ( http://www.allegro.pl/show_item.php?item=263336402 ) - kwota za którą rzekomo nabyłem ten telefon to 41zł (wartość telefonu ok. 100-150zł)

Treść aukcji:
"Witam! na dzisiejszej aukcji mam do zaoferowania nokie 6020. stan dobry sa jakies slady uzytkowania ale to nieproblem bo obudowe mozna wymienic(na allegro to koszt 10 zł) posiadam pudełko ze wszystkimi papierami które dostalem przy zakupie, ładowarke i słuchawki(jak znajde) ZAMIENIE JA NA MOTOROLE V300 LUB NOKIE 3200+50 zł. prosze nielicytowac telefonu. telefon moge tez sprzedac za 200 złoty do małej negocjacji"

Po wygraniu napisałem maila do kobiety aby podała numer konta i po zaksięgowaniu pieniążków możliwie szybko wysłała telefon.

Odpowiedź tej Pani:
"przepraszam bardzo ale na aukcji było napisane ze nielicytowac telefonu! telefon został sprzedany po za allegro. Bardzo przepraszam i niechce miec nieprzyjemnosci z Panem i prosze o niedawanie mi negatywa!"

Na tego maila napisałem, że prawo allegro nie pozwala na teksty w aukcji typu "prosze nielicytowac telefonu" nie wspomne już o sprzedaży poza allegro! I żeby poprostu wysłała ten telefon bądź zaproponowała jakąś ugodę.

Odpowiedź tej Pani:
"niemam zadnej propozycji ugody bo tejefon został sprzedany. niech pan sobie zobaczy ile jest takich aukcji ze maja aukcje wystawiona i sprzedaja poza allegro!!!"

Napisałem, że "niech pan sobie zobaczy ile jest takich aukcji ze maja aukcje wystawiona i sprzedaja poza allegro" to nie jest tłumaczenie!

Proszę Państwa o pomoc i rady co mogę z tym fantem zrobić.

Cały czas oczekuję na jakąś pomoc...

Trzeba zgłosić sprawę do allegro. Mógł wystawić aukcję prywatną albo ustawić cenę minimalną. Skoro wystawił na aukcji przedmiot to jest to aukcja. Tu zawiniło allegro, powinni usunąć taką aukcję. To nie anonse.
A jeśli chodzi o procedury prawne to chyba nie warto...

[cytat:3atdnkxa]
Trzeba zgłosić sprawę do allegro. Mógł wystawić aukcję prywatną albo ustawić cenę minimalną. Skoro wystawił na aukcji przedmiot to jest to aukcja. Tu zawiniło allegro, powinni usunąć taką aukcję. To nie anonse.
[/cytat:3atdnkxa]
Dokładnie! Dlatego chcem coś z tym zrobić....

Zgłosić na allegro, napisać rzeczowo i bez emocji jak było. Może mu chwilowo konto zawieszą. Nic to nie zmieni. Jak wystawisz negatywa to ona też wystawi i napisze w nim co chce.
Ja bym wystawił pozytywny komentarz i dał sobie spokój ;)

Od strony prawnej - przed sądem nie opłaca się ze względu na koszty wysokie i wartość przedmiotu sporu tyle co kot napłakał. W dodatku była tam informacja żeby nie licytować.

Ale allegro nie pozwala na takie informacjie "nie licytować". Po to sa aukcje zeby licytowac. Jezeli nie chciała oddac za te pieniadze to mogla ustawic cene minimalna itd.

Zglos do Allegro, ze Sprzedawca nie chce sie wywiazac z umowy oraz ze zlamal regulamin.

Allegro nie zmusi Sprzedawcy do sprzedania telefonu (to moze tylko sad), ale moze zawiesi konto.

W Allegro kilkadziesiat osob zajmuje sie przegladanie aukcji w poszukiwaniu naruszen (niedozwolone opisy, niedozwolone przedmioty itp.), ale przy takiej skali ciezko jest wylapac wszystkie (sa tez skrypty ktore typuja aukcje do przejrzenia) - po to jest formularz zgloszeniowy aby im pomoc.

Powrót