Ciekawostka - co sądzicie o tej sprawie

• Autor wątku Autor wątku Zorro195
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

Zorro195

Użytkownik
Odpowiedzi
296
ZUS przejął obowiązki wypłaty świadczęń z tytułu długtrawłej chorby a nastepnie urlopu macieżyńskiego. Takie sytuacje miały miejsce wobec jednej osoby przez kolejne 3 lata. ZUS po pierwszej sytuacji odmówił wypłaty świadczeń. Sprawa trafiła do Sądu. Sąd przyznał rację ubezpieczonej.

I teraz sedno problemu.

ZUS wypłacił w jednym roku skumulowane wynagrodzenie do którego ubezpieczona nabierała prawa przez trzy lata.
To spowodowało ze ubezpieczona wpadła w najwyższy próg podatkowy i utraciła w dwóch latach prawo odpisu na dzieci oraz innych odpisów gdyż z PIT jaki przyslał ZUS nie miała dochodu.

Pomijając sytuację utraty możliwości odpisów ,sprawa jest kuriozalna bo dziewczyna przez dwa lata żyła na garnuszku u rodziny i w związku z brakiem środków wypłacanych przez ZUS obiecywała oddać pieniądze jak odzyska od ZUS. Tylko okazało się że podatek jaki ma zapłacić zrzera część kwoty bo liczyła że podatek zapłaci tak jakby dochody miała co roku zogdnie ze specyfiikacja naliczeń ZUS.

Również urząd skarbowy domaga się wyższego podatku i twierdzi że obowiązuje w tym przypadku metoda kasowa a nie memoriałowa i podatek należy jest od kowty które faktycznie otrzymała.

Czy ktoś już miał taki przypadek gdy ZUS, albo pracodawca lub inny podmiot skumulował wynagrodzenie z kilku lat ?>
Czy macie jakieś rady aby wywalczyć coś na bazie przepisów skarbowych czy jedyną drogą jest dochodzenie odszkodowania do ZUS ?
Czy wobec ZUS można domagać się odszkodowania skoro oni działalni niby na bazie przepisów - twierdzą że nie mogli rozbić PIT na trzy lata bo wypłata nastąpiła faktycznie w jednym roku ?
Czy przypadkiem ZUS nie był zobowiązny do wystawienia odpowiednich deklaracji PIT za wszystkei 3 lata a osoby które nie dopilnowały tego obowiązku w tej instytucji powinny podlegać karze i to wobec nich powinna wystąpić skarbówka ?

Niestety, osoba fizyczna rozlicza się z osiągniętych dochodów w roku podatkowym, a nie z należnych. To zasadnicza różnica

A co z obowiązkiem ZUS do wpłacania zaliczek. ZUS zastępuje w tym przypadku pracodawcę.

Załóżmy hipotetycznie
Co by było gdby pracodawca nie płacił pensji przez rok a potem sumarycznie wypłacił ja w nastepnym roku. Czy przypadkiem pracodawca nie naruszyłby obowiązku płacenia zaliczek ?

Podatek dochodowy - pracodawca zapłacił po terminie

Spór z pracodawcą o wynagrodzenie trwał ponad 2 lata.
W ostatecznym efekcie doszło do tego że w jednym roku po wyroku sądu
pracodowaca wypłacił mi zaległe wynagrodzenie
co spowodowało ze w wyniku kumulacji przeszedłem do wyższej skali podatkowej.

Czy wraz z wyrokiem sądu ze wynagrodzenie było mi nalezne za prace w latach ubiegłych, pracodawca nie powinien zapłacić uregulowąc sprawy nalezny zaliczek na podatki zgodnie z latami za które nalezne było mi wynagrodzenie i wystawić tym samym odpowiednie PITy a nie jeden PIT ?

RE: Podatek dochodowy - pracodawca zapłacił po terminie

Niestety - nie. Rozliczenia dokonywane są w/g stawek obowiązujących w miesiącu wypłacenia zasądzonych należności. Zarówno składki ZUS jak i zaliczka na podatek dochodowy.

Dobra, przekopałem tone orzecznictwa w tym zakresie i interpetacja izby podatkowych wydaje się być jednoznaczna ( chociąż jak dla mnie idiotyczna ).
Mimo ze wynagrodzenie wypłacane jest za kilkanaście miesiący to koszty przychodu odliczamy tak jakby wynagrodzenie było ośiągnięte w jednym miesiącu.
Zaliczkę na podatek oczywiście płatnik płaci ale z chwilą wypłaty faktycznej wyngarodzenia ( metoda kasowa)
Podatnik musi zapłacić podatek tak jakby osiągnął dochód własnie w jednym roku.

Dajmy więc w tym wątku spokój przepisom podatkowym
( chociaż złożę zraz oddzielny temat definicj sformuowania opisanego w ustawie - wartość pieniężne postawione do dyspozycji )
ale mam do was pytanie z innej beczki ( chociaż może pytanie bardziej pasuje do działu sporów cywilnych )

PYTANIE :
Czy ZUS mimo że zapłacił zaliczkę zgodnie z interpertacjami IZb Skabrobwych
może ponosić odpowiedzielaność odszkodowawczą za to że przes swóją zwłokę wywołaną błędem doprowadził do negatywnych skutków podatkowych. Chodzi o to że gdby ZUS wypłacał wynagrodzenie zgodnie z obowiązkiem to naliczone zostałyby co miesiąc odpowiednie koszty uzyskania przychodu oraz wynagrodzenie rozłozyłoby się na lata w efekcie czego zobowiązania podatkowo byłoby niższe .

Powrót