CLIP czyli prezentacja numeru dzwoniącego a RODO

• Autor wątku Autor wątku bydgoszczanin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Gdybyś z takim zaangażowaniem przeczytał informacje zawarte w linku który podesłałeś kilka postów wcześniej, z jakim zadajesz, z uporem maniaka, to samo pytanie, myślę że nie kontynuowałbyś tej dyskusji.

Wysłane z mojego NE2213 przy użyciu Tapatalka

@bydgoszczacin:
Nie da się tak żyć aby nie podawać danych

Czemu?
1) Idziesz do lekarza to musisz podać dane osobowe.
2) Tam gdzie można to podawaj email na wymyślone dane: np: kubuś puchatek.
3) Żaden standardowy Kowalski nie ma narzędzi aby sprawdzić na jaką konkretnie osobę/firmę jest zarejestrowana
4) Aby leganie pracować i otrzymywać pensję musisz podać dane osobowe,itp

bydgoszczanin napisał:
@yogi123, przywołałeś przykład przetwarzania danych przy okazji listu poleconego, co również ma podstawę prawną w RODO, ale zamiast ją podać wolisz prowadzić dyskusje bez konkretów i radzić by nie dzwonić. Tego typu "dobre rady" również nie przybliżają do odpowiedzi w kwestii podstawy prawnej przetwarzania pozyskanej przez CLIP danej.

Poczytaj sobie regulaminy świadczenia usług telekomunikacyjnych różnych operatorów. Na pewno informują w nim o usłudze CLIP i zawierając umowę z operatorem wyrażasz zgodę na prezentowanie Twojego numeru. Nie chcesz prezentować, możesz to zmienić w ustawieniach telefonu. Wówczas odbiorca nie będzie widział numeru. Koniec tematu, reszta to robienie z igły wideł.

@yogi123 nawet gdyby nie było tego w regulaminie to 9 cyfr numeru telefonu nie stanowi danej osobowej, co zresztą sam autor postu przytoczył w linku który podesłał. Nie jest trudno wylosować sobie aktywny numer telefonu - prefiksów jest kilkanaście dalej to losowe 6 cyfr. I co mając taki nr telefonu mam daną osobową? Nie wydaje mi się.

@pasqudek, wszystko co napisałeś jest „oczywistą oczywistością”. Nie zmienia to jednak faktu, że tak podane dane (niezależnie czy podaliśmy je sami czy przyszły „same” w CLIP) podlegają przepisom RODO i ich przetwarzanie musi podpadać pod jedną z przesłanek wymienionych w art. 6. I po to założyłem tę dyskusję, by ustalić która z nich zachodzi w takiej sytuacji (chyba, że nie zachodzi). Nie mam nic przeciwko temu by spróbować dopasować je także i do przywołanych przez Ciebie przypadków.

Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
bydgoszczanin napisał:
podlegają przepisom RODO

Widzę, że stosujesz metodę "kłamstwo powtarzane tysiąc razy staje się prawdą"

Miałeś już podane dwa artykuły. Art 171 Prawa telekomunikacyjnego i art 6.1.c RODO, no ale najwyraźniej wolisz dalej udawać, że nie wiesz

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót