cło od sprowadzonego przedmiotu

• Autor wątku Autor wątku Kret01
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kret01

Użytkownik
Odpowiedzi
66
Ciężko jest znaleźć jakieś szersze informacje na temat cła, a ciekawy jestem na czym to polega, tym bardziej że w najbliższym czasie mam zamiar "coś" sprowadzić.

Przykładowo chcę sprowadzić iphone , który w USA nie zostanie zakupiony, a wygrany. Przedmiot będzie więc prezentem, nagrodą. Cło obliczane jest przede wszystkim na podstawie ceny- kosztów jakie poniósł konsument. Moimi poniesionymi kosztami jest czas spędzony przy komputerze na zdobycie punktów które zostaną wymienione na nagrody.
Prościej wygląda to tak : zdobywam iphona za "punkty", wartością iphona jest dana ilość punktów, cłem nie powinna być ich część?

Jesli celnicy zobacza ze paczka jest wysłana jako "gift" (prezent) i nie bedą otwierac to pojdzie dalej do Ciebie
Ale jesli otworza i zobacza ze w paczce jest telefon warty ok 2000tys To zapłacisz 70zł +18% cła od wartosci telefonu

Prezety czyli gifty moga byc wysylane, tylko wtedy gdy ich wartosc nie przekracza 100eur (o ile dobrze pamietam)
Celników nie bedzie interesować czy Ty wygrałesś telefon czy kupiłeś poprostu wprowadzasz na teren RP towar który podlega opłacie celnej

Jesli chcesz troche poczytac na temat cła to daj znać dam Ci cos do poczytania

Sam to przerabiałem tez sciągałem iPhony z zagranicy tylo ze z HK

Powrót