co będzie na rozprawie z art. 178 a par.1 kpk

• Autor wątku Autor wątku tommy81
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tommy81

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
Dostałem akt oskarżenia i wezwanie na rozprawę główną w charakterze oskarżonego o czy z art.178a par.1 kk jak będzie wyglądać rozprawa jakie pytania i o co będzie pytał sąd

To o co będzie pytał Sąd zależy od okoliczności sprawy. Rozprawa będzie wyglądać zapewne jak każda inna: wywołanie rozprawy, sprawdzenie obecności, odczytanie aktu oskarżenia (jeśli nie będzie innych wniosków), przesłuchanie oskarżonego, postępowanie dowodowe (świadkowie, dokumenty itp.), zamknięcie przewodu sądowego, głosy stron, wyrok. Oczywiście nie zawsze wszystkie wymienione przeze mnie etapy odbywają się w jednym dniu. Czasem z jakiegoś powodu trzeba zarządzić przerwę w rozprawie albo ją odroczyć.

[cytat="tommy81":2sdt2dp1]o co będzie pytał sąd[/cytat:2sdt2dp1]

Najpierw o dane, później - czy się przyznajesz i czy chcesz składać wyjasnienia.

A czy jak się przyznam to musze składać wyjaśnienia czy nie musze i co się bardziej opłaca( w sęsie czy jak się przyznałem to po co mam jeszcze opowiadać jak i tak to nic nie zmieni)

Nie musisz, możesz powiedzieć, ze podtrzymujesz wyjaśnienia z postępowania przygotowawczego. Chyba że masz do dodania coś istotnego, co może mieć wpływ na wyrok.

Dzięki, nie mam do powiedzenia nic istotnego powiem że to co zeznałem na 2-gi dzień po zatrzymaniu podtrzymuje i będzie ok miejmy nadzieje:-) a ile trwa taka rozprawa?

[cytat="tommy81":1775pa0b]a ile trwa taka rozprawa?[/cytat:1775pa0b]

Tyle ile trzeba.

przynajmniej burzy Twoja sprawa trochę obraz przewlekłości postępowań w sądach :-)

Powrót