Co będzie z tym odszkodowaniem?

• Autor wątku Autor wątku Bajzon26
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bajzon26

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.
Mam pewne pytanie otóż mój tata bierze stałą rente z ZUS z tytułu niezdolności do pracy, ma tam także ubezpieczenie wypadkowe które coś tam odbiera mu z tej renty.
I problem polega na tym że w grudniu tamtego roku znowu się połamał, złamał prawy obojczyk no i prawie 2 miesiące musiał ciągle nosić temblak, potem jeździł przez 35 dni na rehalibitację. Obecnie ręka mu sie nie tak jak trzeba zrosła i ma trochę tam krwiaków.
No i przechodzę już do sedna sprawy.
Ostatnio się dowiedział że będzie mu przysługiwać spore odszkodowanie... lekarz powiedział że na jego doświadczenie może mieć tego ze 20%, i tata teraz chodzi iście zadowolony jednak według mnie, nie będzie realne żeby aż tyle za głupi obojczyk uzyskał i próbuje mu wybić ten zbyt wczesny optymizm.
Zwłaszcza, że odszkodowanie wypłaciłby nie ZUS, tylko jak on mówi CUK gdzie ma ubezpieczony tylko dom.
Dodatkowo, chyba niespełnia wymagań bowiem połamał się u siebie w domu, a nie w pracy czy na ulicy. Nie wiem też, czy jego renta wyklucza możliwość odszkodowania.
Chciałbym wybić mu ten optymizm z głowy zanim się zawiedzie, z drugiej jednak strony skoro lekarz i w CUK mówili mu ze odszkodowanie jest możliwe to jak to z tym jest?.
Bo moja ostrożność nakazuje mi żeby się tak nie cieszył za wczasu.
Przepraszam jeśli to zły dział forum.

O ubezpieczeniu wypadkowym w ZUS pierwszy raz słyszę. Natomiast czy dostanie pieniądze i ile od ubezpieczyciela? Wszystko na ten temat jest w umowie którą z nim podpisał. Jeżeli jest tam mowa o odszkodowaniu za złamany bark to dostanie. Jeżeli nie zostało to ujęte w umowie to niestety nic z tego nie będzie. Każda umowa z ubezpieczycielem jest inna i tu na forum nikt ci nie wywróży co w niej jest.
Ja za złamaną kość udową dostałem 20 procent stałego uszczerbku na zdrowiu. Za złamany palec u nogi 2 procent więc stawiam że złamany bark jest bliżej tych 20 procent.

Procent procentowi nie równy, tabele ubezpieczyciele też mają różne. CUK to tylko pośrednik a nie Towarzystwo. Jednocześnie nie wyrokowałbym 20% czy 5%. Pamiętaj, że nie decyduje o tym zaistnienie wypadku, tylko TRWAŁE NASTĘPSTWA. Napisałeś, że leczenie przynosi pomyślne rezultaty. Im lepszy efekt leczenia tym niższe świadczenie. Dodatkowo można i dostać nawet 100% ale co z tego jak wszystko zależy od sumy ubezpieczenia. Jak ma niską to i poważny wypadek nie wpłynie pozytywnie finansowo. Także trzeba zweryfikować dokumenty. OWU, certyfikat. Jaka kwota za 1%, jaka jest definicja wypadku objętego ochroną. Albo po prostu zgłosić roszczenie z umowy, dołączyć dokumenty i czekać na decyzje.

Jednocześnie dodam, że nie mówimy tutaj o odszkodowaniu. Odszkodowanie to można dostać od sprawcy szkody i nie należy mylić tych pojęć.

Powrót