co da sie zrobic

• Autor wątku Autor wątku gimli
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gimli

Użytkownik
Odpowiedzi
40
mezczyzna został skazany zaocznie na rok i 10 dni za niesplacenie grzywny i dlugi . czy jest mozliwosc skrocenia kary? musi opiekowac sie chora mama.

W jakim trybie trafił do zakładu karnego? (zarządzenia wykonania kary warunkowo zawieszonej? orzeczenia kary zastępczej za grzywnę?)

raczej kara zastepcza za grzywne. teraz jest w areszcie sledczym
trafi prawdopodobnie do bydgoszczy albo grudziadza.

Teraz tak patrzę że na karę zastępczą to jest ona raczej za długa.
Gdyby to była kara zastępcza za niezapłaconą grzywnę to wystarczyłoby uiścić grzywnę i już. Ale jakoś nie za bardzo mi to pasuje do tego wymiaru kary.

No właśnie ja mam pytanie co do tego, bo podobno kara zastępcza za grzywnę nie może być dłuższa niż rok? Czy to prawda?

[cytat="marta222"]No właśnie ja mam pytanie co do tego, bo podobno kara zastępcza za grzywnę nie może być dłuższa niż rok? Czy to prawda?[/cytat]

Zgodnie z art. 46 par. 1 k.k.w. zastępcza kara pozbawienia wolności orzeczona za grzywnę nie może przekroczyć:

- 12 miesięcy oraz
- górnej granicy kary pozbawienia wolności za dane przestępstwo,

a jeśli dane przestępstwo nie jest zagrożone karą pozbawienia wolności to wymiar kary zastępczej pozbawienia wolności nie może przekroczyć 6 miesięcy.

to jaki to rodzaj kary? i co mozna zrobic jeszcze?

[cytat="gimli"]to jaki to rodzaj kary? [/cytat]

To już raczej Ty łatwiej możesz ustalić.

To jeśli ktoś ma ok 40 000 zł grzywny to wychodzi mu przeszło rok- czy to możliwe, że to jest grzywna?

Za grzywnę nie może dostać więcej niż rok.

Ok- Dzięki Kadi.
To co dzieje się dalej z taką niespłaconą grzywną skoro nie może dostać więcej niż rok? Po odsiedzeniu roku pozb wolności całość grzywny uznaje się za "spłaconą" choćby w przeliczeniu przekraczała te stawki dzienne?
Przepraszam za podpięcie się do cudzego tematu ale sprawa dotyczy tego samego problemu...

[cytat:11h0jcx1]
mial jeszcze dlugi
[/cytat:11h0jcx1]
Trudno jest coś poradzić gdy nie ma się jasnego obrazu sprawy. Bo nie wiadomo czy posiadał wyrok w zawieszeniu i z powodu niespłaconych należności odwieszono ten wyrok, czy była to tylko grzynwa i za co te długi.

mial wyrok w zawiedzeniu. pozyczyl pieniadze od znajomej , nie oddal , zaskarzyla go i musial splacic ale nie splacił jej

[cytat="marta222"]To co dzieje się dalej z taką niespłaconą grzywną skoro nie może dostać więcej niż rok? Po odsiedzeniu roku pozb wolności całość grzywny uznaje się za "spłaconą" choćby w przeliczeniu przekraczała te stawki dzienne?
[/cytat]

Moim zdaniem tak.

Kadi- jeszcze raz dzięki za odp
[cytat:2idb2ng9]
mial wyrok w zawiedzeniu. pozyczyl pieniadze od znajomej , nie oddal , zaskarzyla go i musial splacic ale nie splacił jej
[/cytat:2idb2ng9]
Skoro miał wyrok w zawieszeniu i został on odwieszony to nie jest zastępcza kara pozb wolności. Z tego co napisałaś wnioskuję, że [cytat:2idb2ng9]
został skazany zaocznie na rok i 10 dni
[/cytat:2idb2ng9]oznacza, że poprostu zarządzono wykonanie kary.

[cytat="kadi"][cytat="marta222"]To co dzieje się dalej z taką niespłaconą grzywną skoro nie może dostać więcej niż rok? Po odsiedzeniu roku pozb wolności całość grzywny uznaje się za "spłaconą" choćby w przeliczeniu przekraczała te stawki dzienne?
[/cytat]

Moim zdaniem tak.[/cytat]

Kolega miał podobnie i jak KADI pisze po roku jest uznane za spłaconą czasem np za 50 zł można byc w ZK czy AŚ miesiąc a czasem tydzień wszystko zalezy od przliczenia stawki dziennej przez sąd.

Powrót