co dalej, pomóżcie

• Autor wątku Autor wątku magduchaa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

magduchaa

Użytkownik
Odpowiedzi
30
Witam.
Mam do was pytanie o formalności.
Mam zaswiadczenie o obywatelstwie i chciałabym wyjechac do Niemiec. Powiedzcie mi czy mając ten "papier" od ręki dostanę jakies mieszkanie , gdzie mogłabym się zameldowac etc a potem mogę szukać pracy ?
Mam troche pieniazkow odlozonych na czas kiedy bede bez pracy, wiec nie muszę od razu z marszu iśc do pracy, ale gdybym takową od razu znalazla to oczywiście bym poszla.
więc co powinnam teraz zrobic. Jakbym wyjechala do Miasta X z tym zaswiadczeniem , to gdzie powinnam się udac w pierwszej kolejności? Dostanę z miasta jakies mieszkania , kiedy dostane dowod osobisty i czy aby tam się zameldowac musze wymeldowac się z Polski ?
Czytalam wiele for na ten temat ale naprawde informacje nie są zbieżne.

mieszkania musisz szukać sama .
zameldować możesz się u kogoś na początek, żeby załatwić dalsze sprawy.
Nie musisz wymeldowywać się z Polski, ....dowód jak złożysz wniosek otrzymasz chyba za tydzień,teraz są nowe może trochę dłużej to trwa /nie wiem ,mam jeszcze stary

Ostatnia edycja:
Ok dzięki. Ale gdzie wyczytalam (z tym ze nie wiem czy to prawda jest) ,ze wyjezdzajac do Niemiec i udając się z tym dokumentem do urzedu,oni znajda/dadzą mi mieszkanie i do czasu braku pracy będą mi je opłacać tak? Bo dla mnie to dziwne-dlatego pytam. Czy mieszkanie z miasta mogę dostac mając dowod osobisty ? Trochę to zakręcone, bo jak chcialam wynajac mieszkanie to wlasciciele chcą zaswiadczenie o zarobkach, a jak szkalam pracy to chcą znowu miejsce zameldowania i koło sie zamyka i komplentie jestem w kropce i nie wiem jak się za to wziąc.
Powiedzmy ze pojade a nie mam tam nikogo, to gdzie mam się zameldowac:( A nie mając zameldowania nie dostane dowodu osobistego tak? A nie mając dowodu nie znajde mieszkania.... No bo aby zlożyć wniosek o dowód muszę mieć miejsce zameldowania tak?

magduchaa napisał:
Trochę to zakręcone, bo jak chcialam wynajac mieszkanie to wlasciciele chcą zaswiadczenie o zarobkach
jak złożysz wnioski i będziesz miała potwierdzenie z urzędu ze opłaca Ci mieszkanie ,wtedy każdy wynajmie tobie bez problemu.
Żeby udać się do urzędu i złożyć wnioski potrzebny meldunek i tu kolo się zamyka.Mogą opłacać mieszkanie ,ale nie będą go szukać. Możesz wynająć prywatnie czy spółdzielcze ..
a i twoje oszczędności będą brane pod uwagę ,wiec nic pewnego ze urząd pokryje czynsz

Aha, dzieki. No tych moich oszczędności to nie mam nie wiadomo ile, ale myśle ze wystarczy na 2-3 miesiące spokojnego życia. A tez nie jest to tak ze chce zerowac na tym zeby mi płacili, tylko do czasu az trochę dobiję się tam od dna.
Rozumiem ze jak juz znajde sobie prace, to wtedy moga mi "dokładać" się do mieszkania w zależnosci ile zarabiam tak? Myśle, ze prace znajde raczej bez większych problemow, ale chce jeszcze podszkolić się w Niemieckim, bo znam dosyć dobrze, ale nie perfekcyjnie.
Wobec tego:
1. Zameldowanie (tylko gdzie... ?h,m,m)
2. Wizyta w Urzędzie
3. Szukanie pracy z dowodoem osobistym

Wciaz nurtuje mnie pytanie gdzie się zameldowac..

Rozumiem ze jak juz znajde sobie prace, to wtedy moga mi "dokładać" się do mieszkania w zależnosci ile zarabiam tak?
tak
a jeżeli nie pracujesz pokrywają cały

Dziękuję CI bardzo za pomoc:roza:
Powiedz mi jeszcze jedną rzecz jesli mozesz. Czy są jakies ograniczenia? Tzn czy jest jakas kwota DO ktorej miasto moze pokryc czynsz? Czy wszystko jedno czy wynajmę mieszkanie za 400 czy za 800 euro np? I drugie pytanie od wysokosci zarobkow(po podjęciu pracy) zalezy czy i ile mogą mi dolozyc? Czy dobrze rozumiem?

magduchaa napisał:
Czy są jakies ograniczenia? Tzn czy jest jakas kwota DO ktorej miasto moze pokryc czynsz? ?
tak są ograniczenia,ale kwoty mogą się różnic pomiędzy miastami
tu chyba z Berlina
Bruttowarmmiete
1 osoba 378 €
Arbeitslosengeld II – Wikipedia

I drugie pytanie od wysokosci zarobkow(po podjęciu pracy) zalezy czy i ile mogą mi dolozyc? Czy dobrze rozumiem?
tak dobrze rozumiesz,a to można obliczyć tez w necie

Ostatnia edycja:
Magduchaa jezeli masz samo potwierdzenie obywatelstwa niemieckiego, to do meldunku wystarczy. Musisz mieć polski dowód, akt urodzenia, umowę najmu mieszkania *Mietvertrag* oczywiście potwierdzenie obywatelstwa niemieckiego. Od nas wymagano też wymeldowania z Polski. *może zależy to od Landu. Po zameldowaniu możesz od razu złożyć wniosek o dowód osobisty.

Jeżeli masz jakieś oszczędności to może to znacznie ułatwić wynajm. Każde miasto ma swój przelicznik ile metrów mogą ci zapłacić oraz ile za metr. Jest to ok. 3.98 Euro za metr - Kaltmiete oraz 0,98 Euro za Nebenkosten , 1 osoba to ok 45 metrów.

Powrót