Co dalej zrobić z wyrokiem z klauzula wykonalności.

• Autor wątku Autor wątku jarojarecki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jarojarecki

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam,
Mam taki problem który mnie wykańcza nerwowo.
Stan sprawy wygląda następująco.
Sąd wydał wyrok (mam już klauzule wykonalności) że pracodawca jest mi winien za wynagrodzenie oraz ekwiwalent za urlop pieniądze o dużej dla mnie wartości około 20 tys.
Polecono mi że mam z tym pójść do komornika ale komornik powiedział że w sumie troche zna ta sprawę (tą firmę) i że raczej będzie to bezskuteczna egzekucja.
Co teraz powinienem zrobić dać ta sprawę do komornika? Czy może skorzystać z firmy windykacyjnej? A może jedno i drugie?
Z tego co się dowiedziałem duże znaczenie ma że jest to spółka akcyjna jak mogę to wykorzystać.
Sprawdzałem wczoraj spółka jeszcze istnieje prowadzone są sprawy przeciwko jakiegoś braku bilansu za rok 2008 jeden z członku zarządu chce się ewakuować itp. itd.
Co dalej z tym zrobić?

Z góry dziękuję za odpowiedź
Pozdrawiam

Łukasz (jarojarecki)

RE: Co dalej zrobić z wyrokiem z klauzulą wykonalności.

Jeśli to jest spółka akcyjna, komornik ją zna z bezskutecznej wcześniejszej egzekucji, nie zlożyła w sądzie bilansu za 2008 rok a jeden z członków zarządu chce się ewakuować, to mówiąc wprost, masz małe szanse na zobaczenie swoich pieniędzy.

No właśnie tego się domyślam. Ale czy istnieje szansa żeby dorwać prezesa i jego ścigać by odpowiedział za to co zrobił.

Pozdrawiam
Łukasz (jarojarecki)

Nie, w przypadku spółki akcyjnej zarząd nie odpowiada za zobowiązania (prywatnoprawne, a twoje takie właśnie jest).

Ok dzięki.
Czyli rozumie, że w sumie mogę już sobie nie zawracać tym głowy i że kasa raczej przepadła a uśmiech prezesa w stosunku do mnie znaczy cos w stylu ”możesz mi narobić i tak kasy nie dostaniesz”
Jak ta sprawę najlepiej zakończyć przez komornika żeby była janość, że to nieskuteczna egzekucja? Czy w jakiś inny sposób?
Czy jest szansa żebym dostał kasę z funduszu gwarantowanych świadczeń pracowniczych?
Najgorsze jest to że mój były prezes żyje sobie bardzo dobrze i pracuje sobie teraz w firmie gdzie zarabia dobre pieniążki.
Straszne to jest…

Pozdrawiam,
Łukasz (jarojarecki)

jarojarecki napisał:
Witam,
Mam taki problem który mnie wykańcza nerwowo.
Stan sprawy wygląda następująco.
Sąd wydał wyrok (mam już klauzule wykonalności) że pracodawca jest mi winien za wynagrodzenie oraz ekwiwalent za urlop pieniądze o dużej dla mnie wartości około 20 tys.
Polecono mi że mam z tym pójść do komornika ale komornik powiedział że w sumie troche zna ta sprawę (tą firmę) i że raczej będzie to bezskuteczna egzekucja.
Co teraz powinienem zrobić dać ta sprawę do komornika? Czy może skorzystać z firmy windykacyjnej? A może jedno i drugie?

Jak komornik nic nie poradzi, to firma windykacyjna również.

Z tego co się dowiedziałem duże znaczenie ma że jest to spółka akcyjna jak mogę to wykorzystać.
Sprawdzałem wczoraj spółka jeszcze istnieje prowadzone są sprawy przeciwko jakiegoś braku bilansu za rok 2008 jeden z członku zarządu chce się ewakuować itp. itd.
Co dalej z tym zrobić?

Fundusz Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych, ale może być za późno, bo tam są dość krótkie terminy.

Pilnuj czy spółka nie ogłasza upadłości, jeśli tak, zgłoś wierzytelność.

Kieruj sprawę do komornika, może od czasu do czasu coś dostaniesz.

To, czy spółka jest zarejestrowana, nic nie znaczy, ważne, czy prowadzi działalność.

Powrót