Co dalej??

• Autor wątku Autor wątku ToTylkoJaAG
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

ToTylkoJaAG

Użytkownik
Odpowiedzi
31
Prowadziłem pojazd pod wpływem alkoholu o,26mg/l jestem osobą niepełnosprawną z trudnościa podjęcia pracy fizycznej

Dostałem dziś wyrok rok zakazu prowadzenia pojazdów mechanicznych
1800zł na szpital
200zł koszta sprawy
Warunkowo umorzone postępowanie
2lata okres próby i dozór kuratora

A więc nie mogę znaleść pracy pół roku mam zaległości finansowe i ten wyrok nie wiem gdzie mam znaleść prace szukam wszędzie
co mam zrobić żeby tego nie płacić bardzo proszę o pomoc bo ta kwota dla mnie jest astronomiczna przy tym stanie jakim jestem

Można apelować.
Proszę nadto poszukac na forum tematów odnosnie wartości granicznej czyli tego 0,26 mg/l.

Dziękuje za odpowiedz a jak Apelacja dokładnie wygląda??

od rozprawy mam 7dni roboczych na złożenie wniosku o uzasadnienie wyroku
14 dni na złożenie Apelacji ale te 14 dni jest od momentu otrzymania uzasadnienia na pismie czy od daty rozprawy??

Gdzie znajde jakiś wzór pisma na uzasadnienie wyroku?

14 dni od otrzymania uzasadnienia.
Trzeba po prostu w uzasadnieniu napisać z czym się Pan nie zgadza i dlaczego.

A więc napisałem apelacje i teraz tylko czekam aż dojdzie do mnie uzasadnienie wyroku i wtedy mogę ją dopiero złożyć?

a wygląda ona mniej więcej tak

.................
.................

do:
Sąd Okręgowy
w Gdańsku

Za pośrednictwem

Sądu Rejonowego
W Wejherowie

Apelacja

Od wyroku Sądu Rejonowego w Wejherowie z dnia 08.07.2008 sygn akt ........

Zaskarżam w całości Wyrok Sadu Rejonowego w Wejherowie z dnia 08.07.2008 sygn.akt .........

Wnoszę o zmianę wyroku Sądu Rejonowego w Wejherowie w zakresie śwaidczenia piniężnego oraz Zakazu prowadzenia pojazdów.

Uzasadnienie

W związku z wyrokiem Sądu Rejonowego w Wejherowie z dnia 08.07.2008 sygn.akt......... Sąd postanowił warunkowo umorzyć postępowanie jednocześnie nakładając na mnie świadczenie piniężne w wysokości 1800zł na rzecz Szpitala specjalistycznego im. Floriana Ceynowy w Wejherowie a także wydał zakaz prowadzenia wszelkich pojazdów Mechanicznych na okres 1 roku.
Sąd nie wziął pod uwagę że z chwilą stracenia prawa jazdy jestem osobą bezrobotną bez prawa do zasiłku a także wobec mnie toczy się postępowanie w celu ustalenia stopnia niepełnosprawnośći i śwaidczenie piniężne nałożone przez sąd jest dla mnie astronomiczną kwotą którą nie potrafię zgromadzić bez podjęcia pracy o którą się staram od stycznia 2008r a także świadczenie to jest niezgodne z instutucją warunkowego umorzenia postępowania ponieważ instutucja ta przewiduje fakultetywnie (świadczenie pieniężne nieprzekraczające trzykrotności najniższego miesięcznego wynagrodzenia, przeznaczone na cel społeczny) a ja na dzień dzisiejszy nie posiadam żadnego stałego dochodu. Środek karny w postaci zakazu prowadzenia wszelkich pojazdów mechanicznych na okres 1roku przekreśla moje realne szanse na zatrudnienie w firmie P.P.H.U Glas z Wejherowa jednocześnie organ ścigający nie wziął pod uwagę granicy tolerancji którym powinny odpowiadać analizatory wydechu Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej (Dz.U.nr 67/2003) gdzie została gdzie została ustalona granica tolerancji dla analizatorów legalizowanych ponownie bez poddawania naprawie nawet o 0,032 mg/l na korzyść oskarżonego. Zgodnie z tym rozporządzeniem w momencie zatrzymania byłem w stanie po użyciu alkoholu w wysokości 0,248 mg/l pierwsze badanie i 0,228mg/l drugie badanie i zostałbym oskarżony o popełnienie wykroczenia a nie jak zostałem skazany za popełnienie przestępstwa jako bym był w stanie nietrzeźwości w zdarzeniu jakie miało miejsce a ponadto w przedstawionym mi aktcie oskarżenia są liczne błędy gdyż organ ścigający oskarżył mnie o czyn z art.178a § 1 kk którego według aktu oskarżenia dopuściłem się w dniu 12 stycznia 2007r. A do zdarzenia doszło tak naprawdę
w dniu 13 stycznia 2008r i trzymając się tej daty a nie daty z aktu oskarżenia sąd wydał wyrok. Więc w mojim odczućiu wyrok wydany na mnie przez Sąd Rejonowy w Wejherowie niema swojego pokrycia w akcie oskarżenia. Z tych właśnie powodów wnoszę apelacje do sądu II instancji o przeanalizowanie mojej sprawy

…………………………….
Własnoręczny podpis
Załączniki
Odpisy apelacji dla wszystkich stron postępowania

Pytanka co do tego

-Czy jest w miarę dobrze napisana ta apelacja?
-Kilku znajomych straszy mnie że za wytykanie będów mogą mi jeszcze bardziej dowalić albo zmniejszyć właśnie kare

co o tym wszystkim uważacie dziękuje za odpowiedz

Takie pytanie odnośnie tego stężenia alkoholu czy warto starać się o zmiane na wykroczenie chodzi mi o zakaz gdyż wykroczenie wydaje się od 3miesięcy do 3lat i bym miał wtedy górną granice wykroczenia i by mogło to skutkować tym że dostałbym dłuższy zakaz prowadzenia pojazdów?

Dziękuję za Odpowiedz

[cytat="ToTylkoJaAG":3t7trc5r]Wnoszę o zmianę wyroku Sądu Rejonowego w Wejherowie w zakresie śwaidczenia piniężnego oraz Zakazu prowadzenia pojazdów[/cytat:3t7trc5r]

Warto by było zaznaczyć w jakim kierunku ma iść zmiana.

[cytat:3t7trc5r] świadczenie to jest niezgodne z instutucją warunkowego umorzenia postępowania ponieważ instutucja ta przewiduje fakultetywnie (świadczenie pieniężne nieprzekraczające trzykrotności najniższego miesięcznego wynagrodzenia[/cytat:3t7trc5r]

świadczenie samo w sobie nie jest niezgodne z instytucją warunkowego umorzenia bo art. 67 par. 3 k.k. dotyczący warunkowego umorzenia właśnie wyraźnie dopuszcza jego orzeczenie. Poza tym świadczenie to przy warunkowym umorzeniu postęowania może wynosćdo 20000 zł (art. 49 par. 1 k.k.)

[cytat:3t7trc5r] została ustalona granica tolerancji dla analizatorów legalizowanych ponownie bez poddawania naprawie nawet o 0,032 mg/l na korzyść oskarżonego. Zgodnie z tym rozporządzeniem w momencie zatrzymania byłem w stanie po użyciu alkoholu w wysokości 0,248 mg/l pierwsze badanie i 0,228mg/l drugie badanie i zostałbym oskarżony o popełnienie wykroczenia a nie jak zostałem skazany za popełnienie przestępstwa jako bym był w stanie nietrzeźwości[/cytat:3t7trc5r]

0,248 mg/l alkoholu w wydychanym powietrzu to jeszcze nie jest stan nietrzeźwości (musi być powyżej 0,250 mg/l) więc albo Sąd się pomylił albo ustalał stężenie alkoholu na podstawie innych dowodów które uznał za wiarygodne.

[cytat:3t7trc5r] ponadto w przedstawionym mi aktcie oskarżenia są liczne błędy gdyż organ ścigający oskarżył mnie o czyn z art.178a § 1 kk którego według aktu oskarżenia dopuściłem się w dniu 12 stycznia 2007r. A do zdarzenia doszło tak naprawdę
w dniu 13 stycznia 2008r [/cytat:3t7trc5r]

Można to podnieść w apelacji ale moim zdaniem Sąd odwoławczy w tym zakresie może po prostu zmienić wyrok, poprawiając datę (o ile dowody nie pozostawiają wątpliwości co do daty czynu).

A o zmianę kwalifikacji prawnej na wykroczenie zawsze warto się starać. Choćby dlatego że nie byłoby świadczenia pieniężnego ani okresu próby i kuratora.

Tak tylko głównie zależy mi na okresie zakazu prowadzenia pojazdów i wtedy bym mógł ponieść surowszą kare co do zakazu prowadzenia pojazdów

[cytat="ToTylkoJaAG":2tc1hg9e] by mogło to skutkować tym że dostałbym dłuższy zakaz prowadzenia pojazdów?[/cytat:2tc1hg9e]

To całkiem możliwe.

Powrót