Co gdy wiem gdzie przebywa dluznik?

• Autor wątku Autor wątku DorisX
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

DorisX

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Moj ojciec pojawil sie w moim zyciu po 17 latach. Spotkalam sie z nim kilka razy. Okazalo sie ze nie mial dobrych zamiarow. Niedawno zlozyl pozew o pozbawienie mnie alimentow z funduszu alimentacyjnego. Sprawa sie nie zakonczyla bo on sie nie pojawil. Sklada pozwy odkad bylam mala i na zadnej sprawie sie nie pojawil. Jak sam powiedzial mi bedzie skladal caly czas bo ma z tego swietny ubaw a pojawic sie nie pojawi bo boi sie ze go zlapia. Czy jest mozliwosc abym przekazala komus(tylko komu?) gdzie przebywa? Ciagle zmienia adres pobytu. Ale jest mozliwosc ze moze byc u swoich rodzicow. Co zrobic kiedy wiem gdzie jest na 100%? Kogo powiadomic aby go zlapali?

W aktach sadowych (o pozbawienie) powinien być aktualny adres pobytu lub korespondencyjny.

No widnieje taki ale ten adres jest w Niemczech a ojciec tam nigdy nie przebywal.

Jeżeli pobierasz alimenty z FA to najlepiej powiadomić komornika na piśmie o miejscu pobytu dłużnika, organ który wypłaca Ci alimenty i ewentualnie prokuraturę.

A gdy chce zrobic to z dnia na dzien. Dokladnie sciagnac ojca do jego rodzicow. i wtedy kogos powiadomic tak zebym wiedziala ze napewno tam jest. Czy tak mozna?

Możesz powiadamić komornika o miejscu pobytu Dłużnika. Ale najlepiej jakbyś wiedział o jakiś jego składnikach majątkowych? Może ojciec ma samochód? Jeżeli posiada pojazd mechaniczny złóż do komornika wniosek o jego zajęcie. Ponadto na twoim miejscu złożyłbym zawiadomienie do prokuratury o podejrzeniu popełnienia przestępstwa z art. 209 kk (uporczywe uchylanie się od obowiązku alimentacyjnego), bądz złożyć wniosek do sądu o wyjawienie majątku ojca. Zostanie wtedy siłą doprowadzony do sądu przez policję i będzie musiał złożyć oświadczenie o stanie majątkowym.

Ale nawet jesli zloze pozew to on sie i tak nie pojawi bo sie boi ze go zlapia. A ja tylko sie domyslam gdzie moze byc bo non stop zmienia swoje miejsce pobytu.

Ponadto na twoim miejscu złożyłbym zawiadomienie do prokuratury o podejrzeniu popełnienia przestępstwa z art. 209 kk (uporczywe uchylanie się od obowiązku alimentacyjnego), bądz złożyć wniosek do sądu o wyjawienie majątku ojca.

W sprawach alimentacyjnych komornik ma obowiązek złożenia wniosku o wyjawienie majątku dłużnika (art. 1086 par.3 kpc). Komornicy rzadko to robią, ale idź i poproś komornika o to żeby złożył taki wniosek. Możesz też złożyć wniosek do sądu właściwości ogólnej dłużnika (ojciec ma jakiś adres zameldowania?). Jeżeli złożysz taki wniosek to policja doprowadzi twojego ojca do sądu siłą. Policja będzie musiała go znaleźć na wniosek sądu. A tak przy okazji czy Twój ojciec nie został już skazany z 209 kk. Może zawiadomienie o przęstępstwie złożył wcześniej FA (obecnie Centrum Świadczeń Socjalnych)?

Ojciec nie ma adresu zameldowania. Nie zostal skazany. FA tez nie zlozyl chyba zadnego zawiadomienia. Ten facet po prostu wisi w powietrzu.

Powrót