Co grozi nieletniemu za pobicie?

• Autor wątku Autor wątku barpel
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

barpel

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Opowiem wszytsko od poczatku do konca. ja i moi dwaj koledzy poszliśmy do klubu, jeden z moich kolegów wziął ze soba jakiegos znajomego, którego dopiero wtedy poznałem.pod mocnym wpływem alkoholu Bawilismy sie dobrze, lecz po jakims czasie ten znajomy mojego kumpla znikł. POszlismy go szukac, i znależlismy go przed klubem pobitego, całego we krwi.No to poszlismy do sklepu całodobowego jeszcze na piwo i po chusteczki dla tego typa zeby sie wytarł i odprowadziliśmy go do domu bo sam nie był w stanie isc, i w drodze ten typ., którego pobili zadzwonil po kumpla zeby po niego przyjechał. podjechał jakis typ fura poodwoził wszytskich do domów. I wieczorem nastepnego dnia wieczorem ok. godz. 01:00 ja i moi dwaj kumple, z którymi byłem w klubie siedzieliśmy sobie w samochodzie i policja do nas podjechała , niby rytunowa kontrola, ale po chwili podejchały trzy radiowozy wszytskich nas w obrączki i na komende. My zdzwinie bo nie wiedzieliśmy o co biega pojechalismy na komende. Mnie racji tego, że mam 16 lat musiał mnie odebrac z komendy rodzic, a dwóch moich kumpluów zamkneli w areszcie. I przy odbiorze mnie z komendy tata dostał wezwanie na nastepny dzien na komende na przesłuchanie. na drugi dzien pojechałem z tata na komende i sie dowiediałem, ze mnie i moich dwoch kumplów prokurator oskarzył o pobicie tego znajomego mojego kumpla. wiec opowiedziałem wszytsko jak było od pocatku do konca, moich dwóch kumplów jak przesłuchiwali powiedziaeli to samo. Wiec nasze zenzania sie zgadzały. chciałem wspomniec, że ten typek którego pobili zglosił sie na policje z ta sprawa o 22 nastepnego dnia.Według lekarza ten pobity ma złamany nos, potrzaskany kregosłup i jest podejrzenie peknięcia podstawy czaszki, wiec uszkodzeie ciała na okres powyżej 7 dni. I ja teraz musze jutro isc na policje nie wiem po co, a tych dwoch moich kumplów maja wezwanie do prokuratury. i teraz moje pytanie, co mi grozi za ta cała sprawe, jak jestem niwinny, i co grozi moim kumplom? ja mam 16 lat, a oni 20 i 18. Co bedzie, jeżeli sąd jakims cudem uzna nas za winnych?Prosze was o przedstawienie mi co mi groźi? z góry dzieki :)

A ponadto:

Kodeks Karny

Art 10 § 2. Nieletni, który po ukończeniu 15 lat dopuszcza się czynu zabronionego określonego w art. 134, art. 148§ 1, 2 lub 3, art. 156 § 1 lub 3, art. 163 § 1 lub 3, art. 166, art. 173 § 1 lub 3, art. 197 § 3, art. 252 § 1 lub 2 oraz w art. 280, może odpowiadać na zasadach określonych w tym kodeksie, jeżeli okoliczności sprawy oraz stopień rozwoju sprawcy, jego właściwości i warunki osobiste za tym przemawiają, a w szczególności, jeżeli poprzednio stosowane środki wychowawcze lub poprawcze okazały się bezskuteczne.

§ 3. W wypadku określonym w § 2 orzeczona kara nie może przekroczyć dwóch trzecich górnej granicy ustawowego zagrożenia przewidzianego za
przypisane sprawcy przestępstwo; sąd może zastosować także nadzwyczajne złagodzenie kary.

Art. 156. § 1. Kto powoduje ciężki uszczerbek na zdrowiu w postaci:

1) pozbawienia człowieka wzroku, słuchu, mowy, zdolności płodzenia,

2) innego ciężkiego kalectwa, ciężkiej choroby nieuleczalnej lub długotrwałej, choroby realnie zagrażającej życiu, trwałej choroby psychicznej, całkowitej albo znacznej trwałej niezdolności do pracy w zawodzie lub trwałego, istotnego zeszpecenia lub zniekształcenia ciała,

podlega karze pozbawienia wolności od roku do lat 10.

§ 3. Jeżeli następstwem czynu określonego w § 1 jest śmierć człowieka, sprawca

podlega karze pozbawienia wolności od lat 2 do 12.

Powrót