co jeśli instytucja nakładająca karę sama łamie prawo

• Autor wątku Autor wątku Tomek01!
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tomek01!

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
cześć,
nie wiem czy poprawny dział...
szukam jakiejś informacji na w/w temat.
czy istnieje jakiś przepis (myślę że chodzi o kpa) który cokolwiek mówi o sytuacji gdzie instytucja państwowa nakłada karę ale sama przy tej samej okazji łamie prawo.
Coś jak przy sprawach dowodowych że nie bierze się pod uwagę dowodów w takim przypadku.
Czy coś takiego istnieje, może ktoś miał z czymś podobnym do czynienia.

Proszę jakąś pomoc w takim przypadku lub nawet o skierowanie do innego działu ..

Ostatnia edycja:
Zakładam, że kara jest nakładana w drodze decyzji administracyjnej. Od każdej decyzji można złożyć odwołanie - pouczenie o tym powinno być w treści decyzji, zwykle na końcu.
Przy składaniu odwołania od decyzji administracyjnej najczęściej powołuje się na siódemki, czyli art. 7, 77 i 107 ustawy Kodeks postępowania administracyjnego. Poza tym warto zwrócić uwagę na art. 189a-189k tej ustawy.

Tens napisał:
Zakładam, że kara jest nakładana w drodze decyzji administracyjnej. Od każdej decyzji można złożyć odwołanie - pouczenie o tym powinno być w treści decyzji, zwykle na końcu.
Przy składaniu odwołania od decyzji administracyjnej najczęściej powołuje się na siódemki, czyli art. 7, 77 i 107 ustawy Kodeks postępowania administracyjnego. Poza tym warto zwrócić uwagę na art. 189a-189k tej ustawy.

Dzięki za podpowiedź bo coś znalazłem.
"Jednak kara stosowana jest na podstawie przepisów o postępowaniu egzekucyjnym w administracji."

Ostatnia edycja:
Powrót