Co jest "dobrym" argumentem?

• Autor wątku Autor wątku AgataS.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
AgataS.

AgataS.

Użytkownik
Odpowiedzi
116
Witam
Moj maz przebywa w ZK ale bedzie sie staral o przerwe w odbywaniu kary
Chcialam sie w zwiazku z tym dowiedziec co byloby na tyle waznym powodem zeby ta przerwe otrzymal?
Na pewno jest to trudna sytuacja materialna rodziny -zona i 2 malutkich dzieci- a byl on jedynym zywicielem rodziny Jednak z tego powodu o ile wiem moglby dostac przerwe max na pol roku a jesli bedzie chcial jeszcze pol roku to musi to juz byc inny powod ale wazny A wlasnie chodzi o to zeby udalo mu sie utrzymac przerwe w odbywaniu kary nieprzerwanie przez rok
Wiem ze musi to byc silny argument jak np ciezka choroba zony a co za tym idzie brak opieki nad dzieckiem... Ale przyznam sie sama ze nie wiem co jeszcze mogloby byc na tyle wazne i wiarygodne zeby dostal przerwe na tak dlugo szczegolnie ze jestem dosc zdrowa osoba... :)
Myslalam o tym ze ja bym poszla na operacje kolana (juz dawno powinnam ale z tym zwlekam) wiec potem przez ok pol roku bede "kaleka" (ok 2 m-ce o kulach i kolejne ok 3 rehabilitacji) wiec nie dam rady sama z 2 malutkich dzieci ale czy to przejdzie....?

Bardzo prosze o pomoc i podpowiedzi

Z gory dziekuje

Pozdrawiam

Nie ma reguły, każdorazowo sąd będzie dokonywał wykładni zwrotu "ważne względy zdrowotne, rodzinne lub osobiste", sędziowie penitencjarni dobrze wiedzą dlaczego skazanym potrzebny jest rok przerwy w karze więc podchodzą do tego bardzo rygorystycznie (przynajmniej w szczecinie) i uzyskanie łącznie 1 roku przerwy w karze jest bardzo trudne.

agata-no coś Ty dziewczyno,połamiesz sobie nogi,a sąd np niewiele się tym przejmie,a teraz jesteś potzrbna dzieciom...Moje zdanie-odpuść sobie i czekaj..dasz radę :serce:

Pani mąż na pewno przede wszystki chce, żeby była Pani zdrowa.
Opcja z kulami jest dość ryzykowna.

nic dodać,nic ująć...to samo czytam w listach od męża-że mam dbać o siebie!!!Dbaj o siebie i dzieci!!!! :serce:

mój adwokat (wcale go nie mam za alfę i omegę) ostatnio powiedział, że kobieta ma 3trójkę dzieci i prosiła o zwolnienie męża z aresztu ponieważ ma termin na operację i musiiść....sąd uznał, że skoro do tej pory się nie operowała to może poczekać

kolana nie zagrażają Twojemu zyciu
i może sę okazać, że z tymi kulami bedziesz sama.

a czy mozna ubiegać się o np 3dni zwolnienia dla ojca dziecka które bedzie miało operację na oko...ważne nie ważne? ale jeśli operacji sie nie zrobi dziecko może oślepnąc..w jakim czasie..nie potrafie okreslić...ale napewno jest tego gwarancja...
jesli to Areszt śledczy to chyba mogę zapomnieć....(?)

Będę strasznie wdzięczny, jeśli będzie pani używać opcji zmień(atmosphere).

anakow-atmosphere bardzo nalega i my PROSIMY,PROSIMY-zmień :) To nawet łatwe jest :lol:
a teraz poważnie-w wypadku aresztu niemożliwe jest wyjście na parę dni...

straszne!!!!!
porażka!!!!
prosze tylko wziąć pod uwagę moje starania. już kilka razy uzyłam tego "guziczka" :ok:
a tak powaznie..przeszłam z innego forum...z którego korzystałam rok czasu...tam nie ma takiej funkcji....prosze to potraktowac jako bad habbit, z którego próbuję wyjść :)
obecuję, że się wyleczę..prosze..tylko mnie nei wyrzucajcie-dobra?
......SKORO MOWA O DOBRYCH ARGUMENTACH........ :P

Moj maz jest w ZK typu polotwartego W AŚ byl 4 m-ce

A nog nie mam zamiaru sobie lamac ale powinnam je dac zooperowac bo maja "zwyrodnienia" tzn chrzastka kolanowa mi sie kruszy przez co gole kosci tra o siebie wywolujac silny bol i przez co tez rzepka wyskakuje ze swojego miejsca Juz dawno powinnam z tym isc pod skalpel ale zwlekam z tym ile moge -dopoki moge chodzic:)

No i faktycznie moj maz tez mi ciagle powtarza ze mam o siebie dbac...

Ale nic innego nie przychodzi mi do glowy :what:

agata....pomyśl ile złego może się wydarzyć,kiedy w tak niefortunnym momencie pójdziesz na operację,mogąc jeszcze trochę pozwlekać...To wcale może nie wzruszyć sądu,a tym będziesz unieruchomiona przy dwójce dzieci.Dbaj więc o siebie :)

No tak sama sobie zdaje sprawe z tego ryzyka i unieruchomienia dla tego taka niezdecydowana jestem bo mi na ten zabieg raczej niezbyt sie spieszy :roll:
Tylko ze to jest w zasadzie jedyne co moge wymyslic bo poza tym nic mi dzieciom ani mezowi (na cale szczescie) nie dolega No nie liczac mojej anemii :D

Moze ktos ma jakis inny lepszy i prawdopodobny pomysl? Ja nie chce przed sadem "sciemniac" ale chcialabym miec prawdziwy powod zeby sad dal mezowi ta przerwe....

POMOZCIE.... :help:

Chyba musisz wymyślić coś innego gdyż zgodnie z orzecznictwem cyt."1994.09.07 postanow. s.apel. II AKz 331/94 KZS 1994/9/14
w Krakowie

Nie można oczekiwać, że postępowanie karne będzie ze swymi potrzebami ustępowało przed każdym, dowolnym życzeniem jego podmiotów, w szczególności, że będzie wstrzymywało tok czynności, narażało się na utrudnienia itp., byle jego uczestnicy mogli w tym czasie załatwić wszelkie sprawy, które im się przypomną. Tyczy to i zabiegów medycznych, których wcześniej nie wykonywano mimo istniejących możliwości - za wyjątkiem tych które są niezbędne dla utrzymania życia, bądź niepogorszonego zdrowia zwłaszcza osób aresztowanych. Podobną miarę stosuje Sąd Apelacyjny do obu stron, także i do działań oskarżycieli (prowadzących śledztwa), wyrażając w swych orzeczeniach oczekiwanie odpowiedniej koncentracji sił i środków, ograniczania wątków śledczych do niezbędnych itd."

Ze wszystkim się zgadzam. Nie rozumiem natomiast,dlaczego rozpatrując wnioski o odroczenie wykonania kary sąd nie bierze pod uwagę sytuacji w której zaświadczenia lekarskie są preparowane na potrzeby chwili, a oświadczenia o konieczności zajmowania sie dziećmi,lub innymi osobami u jednych odnosza oczekiwany skutek , u drugich kwitowane są skierowaniem właśnie do opieki. Czy to jest obraz niezawisłości sądów?

Powrót