Co jest potrzebne do cesji wierzytelności ?

• Autor wątku Autor wątku Legal practice
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Legal practice

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam,
czy do cesji wierzytelności (jako cedent) potrzebuje jakiegoś dokumentu z Sądu ( zarządzenia) aby potwierdzić wysokość tej wierzytelności ?
Mój ojciec znalazł kupca na kilkuletnią wierzytelność ale w dokumentach jest jedynie zgłoszenie wierzytelności ( udokumentowana fakturą VAT).
W dokumentach jest jeszcze propozycja ugody dłużnika, z której wynika, że zgodnie z naszą kategorią wierzytelności będzie ona zmniejszona o 30%.
Ojciec mówi, że dostał kiedyś dokumenty z Sądu (zatwierdzające wierzytelność) na kwotę właśnie pomniejszoną ( domyślam się, że chodzi o te 30%, bo mówi, że w takich granicach finalnie była ustalona wierzytelność), niestety takiego dokumentu nie posiada (gdzieś zaginął).
Stąd moje pytanie czy muszę wnosi pismo do Sądu o odpis zarządzenia ?

jakie zarządzenie, jakie zgłoszenie, jakie zatwierdzenie? albo była ugoda, nakaz albo nie było.
a wierzytelność nie jest czasami przedawniona? jeśli jest to sprzedawaj póki chcą kupić

Jeżeli była ugoda ( z tego co mi się wydaje, tak było), powinny być jakieś dokumenty które ją potwierdzają ? I czy w takiej sytuacji cesja konieczna jest w formie aktu notarialnego, czy mogą je sporządzić tylko same strony ?

Legal practice napisał:
kategorią wierzytelności
Coś mi tu śmierdzi upadłością układową dłużnika.
Potrzebujesz takich dokumentów, jakich będzie chciał od Ciebie kupujący.
Umowa cesji nie wymaga formy szczególnej, jednak jeśli jest tytuł egzekucyjny, to trzeba będzie skorzystać z pomocy notariusza (tylko do poświadczenia podpisów), aby nowy wierzyciel mógł uzyskać klauzulę z art. 788 kpc.

Powrót