co komornik może..

• Autor wątku Autor wątku katarzynamat
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

katarzynamat

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
widziałam tu troche podobny temat, poczytałam ale niestety nie przedstawia mojej sytuacji.
A mianowicie:
Mieszkam z rodzicami, pracuje, oczywiście dokładam sie do czynszu.
Mój ojciec jednak przez dłuższy czas nie płacił czynszu(czego w sumie z mamą nie wiedziałyśmy, pieniądze które mu dawałysmy przetracał) no i w taki sposób wzrosło zadłużenie, razem z mamą staramy sie je powoli spłacać ale oczywiście co chwile dostajemy ze spółdzielni "groźby".
Ostatnio ja dostałam, że jeżeli nie spłace tego to komornik siądzie mi na wypłate. Ogólnie mam kilka kredytów na łączną kwote mniej wiecej 900zł i dwa telefony w abonamencie.. które to kredyty i abonamenty spłacam na czas zawsze. I jak to bedzie wyglądać jeżeli komornik "usiądzie" mi na wypłate? Czy wogóle może? jeżeli tak bedzie to wtedy nie bede miała jak spłacać swoich kredytów. Nie mam pojęcia jak to wygląda...

Nie wiem z jakiego tytułu opłacacie Państwo czynsz za mieszkanie. Czy jest to umowa najmu z Zarządem Zasobu KOmunalnego czy podobnych instytucji, czy jest to mieszkanie własnościowe.
W przypadku lokalu komunalnego, w umowie z pewnością znajduje się zapis o solidarnym zobowiązaniu do ponoszenia kosztów najmu i użytkowania lokalu, wszystkich dorosłych współmieszkańców z wyłączeniem dzieci najemcy, czyli zstępnych.
Nie wiem także, z jakiej racji spółdzielnia własnie Pani grozi windykacją, skoro nie jest Pani członkiem spółdzielni?

bim0003, jeśli możesz to nie pisz takich dziwnych rzeczy. Nie jest to na temat. Jest to mało precyzyjne. Jest to błędne. Dorosły domownik ma obowiązek opłącać czynsz w mieszkaniach KOMUNALNYCH i w mieszkaniach SPÓŁDZIELCZYCH, również w najmowanych. Nie ma takiego obowiązku wtylko w zakresie stosunku z wspólnoto mieszkaniową, wówczas taki obowiązek spoczywa tylko na WŁACICIELU.

Lepiej przeczytaj ustawę o spółdzielniach mieszkaniowych - chyba art. 3, przepisy kc o najmie oraz ustawę o własności lokali, tam się dowiesz, kto i na jakich zasadach odpowiada za opłaty.

Dorosłego domownika można nimi obciążyć. Solidarnie, to oczywiste. Opisujemy relację podmiot x - mieszkańcy.

mieszkanie nie jest własnościowe, tylko właśnie zwykłe członkiem spółdzielni jest ojciec(tak szczerze to sie za bardzo nie znam mam 22 lata dopiero i w tym nie siedze ;] ) spółdzielnia podała nas w marcu do sądu, w sumie żadnej rozprawy nie było tylko od razy dostalismy papiery z sądu co i jak. Częściowo z mamą już to spłaciliśmy ale i tak nadal nas dręczą.. Ale bardziej mnie interesuje to czy komornik może mi sciągać wypłate jeśli mam te kredyty..

Komornik zajmie wynagrodzenie, są setki postów ile. Niestety, ale zajmie i rachunek bankowy, też są setki postów o kwocie wolnej od zajęcia oraz o tym, że niestety ale pieniędze wpływające na rachunek, nie korzystają z ochrony, bo już są wierzytelnością z rachunku, a nie wynagrodzeniem za pracę. Rozwiązanie - kasa do ręki albo na inny rachunke - nie Twój.

Dopiero, gdybyś przestała spłacać kredyty, to uruchomiona zostanie kolejna procedura o wydanie BTE i ew. egzekucję przymusową.

Ryzyko jest idiotyczne, pomijam opłaty za komornika, ale też ogólnie ban na kredyty w bankach, niezadowolenie pracodawcy, że jakiś komornik jest i śmieszność wśród znajomych w pracy.

Przepisy ustawy o SM mówią jednoznacznie, jako dorosły domownik ponosisz solidarną odpowiedzialność za opłaty za mieszkanie.

Powrót