co mam robic

• Autor wątku Autor wątku ela344
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

ela344

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Dzisiaj otrzymałam pismo dotyczące przejazdu bez biletu w dniu 2008.03.02 -myslałam już ze sprawa się zakończyła gdyż 16.05.2010 wysłałam pismo poleconym o przedawnione roszczenie .Tak mi doradzone na forum .Pismo które otrzymałam dzisiaj dotyczy firmy która powołuje sie na art.509 i nast kc .Firma ktorej napisałam to o tym przedawnieniu oddała to do innej firmy 0dzyskujacej dlug na podstawie ustawy z dn. 15 listopada 1984 z tytułu nie zapłaconych opłat dodatkowych prawo przewozowe .zostały na podst art.509 i nast.Proszę o poradę JESTEM WYKOŃCZONA MAM RAKA PĘCHERZA MOCZOEGO IDE NA OPERACJĘ I POPROSTU NIE WIEM CO MAM ZROBIĆ

Nic nie robić, nawet wysyłanie pisma o przedawnieniu było zbędne, należy poczekać na nakaz zapłaty z sądu i wnieść sprzeciw powołując się na przedawnienie.

Oczywiście nic nie stoi też na przeszkodzie jeśli chcesz zapłacić.

Bardzo dziękuję za poradę jesteście,dobrymi ludżmi bo ,pomagacie takim biedakom niedouczonym jak ja i to za darmo jeszcze jedna prosba ten sprzeciw to do sadu gdzie mieszkam ,czy do sądu z którego przyjdzie ten nakaz i może jakaś podpowiedż lub formułka jak to powinno się napisać-jeszcze raz dziękuję

nakaz nie przyjdzie na 99%. a jeśli przyjdzie, to w obecnym stanie prawnym będzie to z sądu w twoim rejonie. chyba że podadzą nieaktualny adres...

a co to oznacza ze przyjdzie na nie mój adres-jakieś konsekwencje -nie denerwujcie się i nie śmiejcie bo dla was to pewnie logiczne A dla mnie czarna magia no i nerwy a 11listopada ide do szpitala na smoluchowskiego i mam zalecenia abym się nie denerwowala ,a przez to żle śpię -dziękuję bardzo za pomoc

No właśnie nie wiem ale, ten pan wyżej co napisał ,że ,,cytuję chyba ze podadzą błedny adres ,no i dlatego nie wiem co to oznacza jeśli faktycznie tak zrobią -pozdrawiam i bardzo dziekuję

Nieuczciwa praktyka firm windykacyjnych czasami była taka że gdy dłużnik przeprowadził się podawały do sądu jego stary adres, na który przychodziło pismo z sądu. Jako że dłużnik tam nie mieszkał, nie mógł pisma odebrać (nawet nie wiedział o nim) i zasądzano doręczenie zastępcze. Dłużnik dowiadywał się o wydanym nakazie dopiero od komornika, gdzie powiedzmy 2 osoby na 10 miały pojęcie co z tym fantem zrobić natomiast pozostałe 8 płaciło.

napisz kolejne pismo :)
- teoretycznie nic nie daje ale jeśli powołasz się na przedawnienie to być może nie będą podejmować dalszych działań czyli kierować do sądu - bo po co ponosić koszty sądowe jak wiesz o przedawnieniu i na sprawie podniesiesz ten zarzut
- poleży u nich i po kilku latach sprzedadzą kolejnej firmie

Black Devil zmiana ustawy częściowo załatwiła proste wykorzystywanie prawa :) przez nieuczciwą praktykę w postaci złych adresów oraz spraw przedawnionych /w e-sądzie/. A tych co wyrolowali było dużo :)

w art. 177 w § 1 pkt 6 otrzymuje brzmienie:
„6) jeżeli na skutek braku lub wskazania złego adresu powoda albo niewskazania przez powoda w wyznaczonym terminie adresu pozwanego lub danych pozwalających sądowi na ustalenie numerów, o których mowa w art. 2081, lub niewykonania przez powoda innych zarządzeń nie można nadać sprawie dalszego biegu.”;

dodaje się § 3 w brzmieniu:
„§ 3. Sąd może skazać na grzywnę powoda, jego przedstawiciela ustawowego lub pełnomocnika, który w złej wierze lub wskutek niezachowania należytej staranności oznaczył nieprawidłowo dane, o których mowa w § 2 pkt 1 lub 2 oraz art. 126 § 2 pkt 1.”;

po art. 50529 dodaje się art. 50529a w brzmieniu:
„Art. 50529a. W elektronicznym postępowaniu upominawczym mogą być dochodzone roszczenia, które stały się wymagalne w okresie trzech lat przed dniem wniesienia pozwu.”;

Warszawa, dnia 6 czerwca 2013 r. Poz. 654
USTAWA z dnia 10 maja 2013 r. o zmianie ustawy – Kodeks postępowania cywilnego

PS. nie podawaj przypadkiem im numeru PESEL w korespondencji :)

Ostatnia edycja:
Dlatego napisałem że "była" taka praktyka, jednak i do teraz windykacje próbują jakoś to obejść.

Jesteście cudowni, napiszcie mi tylko o tym przedawnieniu na jaki artykuł mam sie powołać i będzie to koniec waszej mordegi z babą 50 letnia ogólnie dziękuję za wszystko trzymajcie za mnie kciuki 12 listopada w dzień operacji całuję was

Wydaje mi się,że na Art. 778.KC. Roszczenia z umowy przewozu osób przedawniają się z upływem roku od dnia wykonania przewozu, a gdy przewóz nie został wykonany - od dnia, kiedy miał być wykonany.. Ale niech jeszcze zerkną osoby bardziej obeznane.

dokładnie to. jeśli w ciągu roku przewoźnik nie wystąpił do sądu z roszczeniem o zapłatę opłaty specjalnej, to się przedawniło

jerry23 napisał:
dokładnie to. jeśli w ciągu roku przewoźnik nie wystąpił do sądu z roszczeniem o zapłatę opłaty specjalnej, to się przedawniło
.Proszę Pana od tamtej pory minęło tyle lat,a firmy windykacyjne sprzedają moj rzekomy dług coraz to nowym firmom .Teraz znowu wydzwaniaja .Jestem już zmęczona .Proszę mi pomóc co mam zrobić.mam nadzieję że,mi pan odpowie.-pozdrawiam

Niech Pani nie zwraca uwagi i na telefony nie odpowiada (jeżeli dzwonią z tego samego nr, da się skojarzyć). Jeżeli Pani telefon odbierze, proszę nie wysłuchiwać długich przemówień, lecz powiedzieć, że dług nie istnieje i rozłączyć się.

Do sądu raczej nie pójdą, ale gdyby (i oby) otrzymała Pani nakaz zapłaty z sądu, wyśle do tego sądu sprzeciw, gdzie wskaże, że roszczenie o zapłatę przedawniło się. Napisałem "oby", ponieważ zarzut przedawnienia skutecznie podnosi się wyłącznie przed sądem.

Powrót