Co mam zrobić?

• Autor wątku Autor wątku grunau
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

grunau

Użytkownik
Odpowiedzi
31
Dzień dobry.
Jestem na pierwszej grupie inwalidzkiej. Posiadam udziały w domu jednorodzinnym razem z żoną (która odeszła w maju do innego mężczyzny) do połowy domu oraz z naszymi trójką dzieci, które posiadają udziały 1/6 każdy.
idzie okres zimowy i nie stać mnie na kupienie węgla na zimę. Czy jest jakiś konkretny przepis mówiący o tym aby właściciele posesji dołożyli się do kupna węgla (zgodnie z udziałami) chociaż w nim nie mieszkają ponieważ posiadają swoje odrębne mieszkania.
Bardzo proszę o przedstawienie mi prawnych spraw dotyczących zakupu materiałów do ogrzewania domu. Teraz mieszkam sam i jest mi bardzo ciężko aby kupić z renty węgiel, a nie będę się prosił jakichś organów o pomoc ponieważ twierdzę, że gdy moje dzieci otrzymały ode mnie udziały we własności domu to powinny mi pomóc.
Bardzo proszę nie pisać tutaj, że dzieci powinny coś tam wedle sumienia. ja potrzebuję konkretnych przepisów.

grunau napisał:
Czy jest jakiś konkretny przepis mówiący o tym aby właściciele posesji dołożyli się do kupna węgla (zgodnie z udziałami)

Współwłaściciele muszą wspólnie ponosić koszty związane z utrzymaniem domu proporcjonalnie do udziałów, ty, żona, dzieci. Nie jest ważne czy mieszkają lub jakkolwiek korzystają czy nie. Kosztami takimi są niewątpliwie podatki, konieczne remonty i naprawy. Co do kosztów opału to raczej nie, chyba że brak ogrzewania zagraża bezpośrednio substancji budynku.

Podnoszenie komfortu twojego życia nie jest obowiązkiem współwłaścicieli budynku w którym mieszkasz.

Natomiast może istnieć obowiązek alimentacyjny dzieci wobec rodzica. Wydaje się, że w tym przypadku mogłyby zachodzić ku temu podstawy, ale za mało danych by to rozstrzygać, zresztą to i tak sprawa dla sadu rodzinnego, musiałbyś pozwać dzieci, o ile te "dzieci" są już dorosłe.

Póki co nie mają prawnego obowiązku kupować ci węgla.

grunau napisał:
Teraz mieszkam sam i jest mi bardzo ciężko aby kupić z renty węgiel, a nie będę się prosił jakichś organów o pomoc ponieważ twierdzę, że gdy moje dzieci otrzymały ode mnie udziały we własności domu to powinny mi pomóc.

Tutaj mogą zachodzić przesłanki do stwierdzenia rażącej niewdzięczności obdarowanych, co może prowadzić do cofnięcia darowizny. Ale także za mało danych by oceniać. Natomiast nie jest to przesłanka do wymuszenia zakupu opału przez obdarowanych dla ciebie.

Bardzo dziękuję za informacje. O to mi własnie chodziło.
Pozdrawiam i życzę dużo zdrówka.:beer:

Powrót