Co mi grozi//Jak sobie radzić??

• Autor wątku Autor wątku Goldi20
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Goldi20

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, mój problem wygląda następująco. Mam do spłacenia dług w wysokości 914 złotych za usługi Telekomunikacji Polskiej. Kwota która narosła podczas mojej nieobecności przerasta mnie przy bieżącej sytuacji finansowej i nie jestem w stanie tego spłacić w najbliższym terminie. Sęk w tym, że dług wykupiła firma Intrum Justitia i chwilę temu rozpieczętowałem wezwanie przedprocesowe. Teoretycznie mam tydzień na spłatę długu ale wiem, że nie jestem w stanie zorganizować pieniędzy. Jeśli nie ureguluję kwoty w terminie zostanie doliczone dodatkowe 450 zł kosztów sądowych. Nie mam pojęcia co mogę zrobić. Czy wpadnie mi do domu windykator lub komornik i zaczną przybijać pieczątki czy inne nalepki?? Poniekąd nie zgadzam się z kwotą zadłużenia. Z faktur wynika, że mam do spłaty około 550 zł, czy koszty windykatora są aż tak wysokie jeśli umowa między TP SA a IJ została zawarta 24.10.12 ??

od strony firmy windykacyjnej nic ci nie grozi,po prostu windykacja zgodnie z prawem polskim nic nie może bez nakazu sądu,nie mogą nawet sami doliczać do zadłużenia odsetek i innych kosztów.Windykator nie ma wogóle prawa wejść do domu,komirnik tylko może wejść mając prawomocny nakaz sądu a to jest daleka droga.Gdybyś miał telefony z windykacji wogóle z nimi nie rozmawiaj,nie mają prawa cię straszyć,a terminy które ci przedstawiają są z kosmosu.Gdyby wystąpili do sądu o nakaz to wtedy po otrzymaniu nakazu z sądu masz 2 tygodnie na sprzeciw od nakazu gdzie możesz zarzucić przedawnienie roszczenia a wtedy justita i inne takie mogą ci nadmuchać.Ostatecznie zostaje ci dobrowole zapłacenie ale wtedy przedawnienie zostaje przerwane i musisz płacić.Poczytaj na ten temat trochę w internecie wszystkiego się dowiesz co mogą firmy windykacyjne-praktycznie nic a ty masz dużo praw i nie lękaj się.Powodzenia.

zawsze mozna poprosic o rozłożenie na raty bądzz strac sie o umożenie chociaz czesci dlugu

sprzeciw napisał:
Gdyby wystąpili do sądu o nakaz to wtedy po otrzymaniu nakazu z sądu masz 2 tygodnie na sprzeciw od nakazu gdzie możesz zarzucić przedawnienie roszczenia a wtedy justita i inne takie mogą ci nadmuchać.

Tak? A skąd wiesz że ten dług jest przedawniony? Autor tego nie napisał...

Goldi20 napisał:
umowa między TP SA a IJ została zawarta 24.10.12

Z jakiego okresu są to faktury? Bo data umowy między TP a IJ jest mało istotna

Witam .
Mam problem.....mieszkam z dziewczyną i jej rodziną gdzie wszyscy mają zadłużenia i dostają listy o zajęciu ksiąg wieczystych domuZIĘKUJĘ !!.
Teraz spodziewamy się już tylko komornika:(
Większość Naszych (moje i dziewczyny) rzeczy są kupione na mnie i mam na to faktury a na kilka innych rzeczy np telewizor, odkurzacz i czajnik mam umowę kupna sprzedaży od kolegi - czy komornik może zająć te rzeczy gdy przyjdzie i czy jeśli już zajmie a będę chciał je odebrać czy coś za to się płaci? (bo słyszałem o jakiś pięciu procentach wartości rzeczy)
Proszę pilnie o odpowiedź....i DZIĘKUJĘ!!

RE: co mi grozi gdy zapukają komornicy z "naklejkami" na zajęcie rzeczy?

Witam .
Mam problem.....mieszkam z dziewczyną i jej rodziną (nie będąc zameldowany) gdzie wszyscy mają zadłużenia i dostają listy o zajęciu ksiąg wieczystych domu!!.
Teraz spodziewamy się już tylko komornika
Większość Naszych (moje i dziewczyny) rzeczy są kupione na mnie i mam na to faktury a na kilka innych rzeczy np telewizor, odkurzacz i czajnik mam umowę kupna sprzedaży od kolegi - czy komornik może zająć te rzeczy z umowy jak i z faktur gdy przyjdzie (jeśli od razu pokażę mu faktury i umowę) i czy jeśli już zajmie a będę chciał je odebrać czy coś za to się płaci? (bo słyszałem o jakiś pięciu procentach wartości rzeczy)
I czy komornik ma prawo przeszukać mi samochód znajdujący się na podwórku lub coś z niego zabrać. dodam że osobiście jestem całkowicie "czysty" tzn bez żadnych zadłużeń.
Proszę pilnie o odpowiedź....i DZIĘKUJĘ!!

jesli masz dokumenty ze cos jest twoje to nie moga zabrac twoich wlasnosci poniewz nie ty jestes dluznikiem tylko rodzice dziewczyny

Dziękuję za odpowiedź:) Pocieszyła mnie z leksza :)
Jednak mam jeszcze jedno pytanie: czy mogą zabrać felgi aluminiowe z oponami od mojego auta jeśli nie mam na nie paragonu ale felgi te mają znaczek mojego samochodu?

jeżeli zadłużenie zostałosprzedane to napewno minęło dużo czasu,bo w przeciwnym razie t.p samoby upominało dalj o swoje,ale gdy minęło np.2 lata od płatności reguły takie zobowiązania zostją sprzedane,żeby wierzyciel tzn.t.p.mógł wyczyścić zobowiązania zaległe języku księgowościjest to zaległość niepoządana-i tyle

A dług na pewno został wykupiony? Może IJ działa w ramach TP.
Jeśli zadłużenie jest z tego roku to nie ma możliwości przedawnienia. Jeśli IJ wykupiła rzeczywiście dług to trzeba do nich kierować jakiś wniosek o rozłożenie na raty np i przedstawić ciężką sytuację finansową.

Powrót