Co mi grozi?

• Autor wątku Autor wątku ninini
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

ninini

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam.
Mam bardzo poważny problem. Dwa miesiące temu zostałem złapany z 0.96g konopii. Nadal oczekuję na wezwanie do sądu. Niestety tydzień temu znów zostałem złapany. Tym razem miałęm przy sobie 1,4g. Chciałęm sie dowiedzieć co mi grozi. Pierwszy wyrok pewnie będzie w zawieszeniu. Nie wiem natomiast co z drugim. Proszę o pomoc.

Zacznijmy od kwestii najprostszej: ile masz lat.
Dalej następuje drugie pytanie: na jakim etapie jest pierwsza sprawa?

Mam 23 lata. W pierwszej sprawie akta trafiły do prokuratury.

W tym samym mieście Pana złapali?

Przepraszam za wtrącenie się, ale ciekawość mnie dobija. Czy to robi jakąś różnicę, że w tym samym mieście po raz drugi go złapali?

Ja się nie znam. Dlatego zwróciłem się do was o pomoc. Czy ktoś potrafi oszacować moją sytuację?

Twoja sytuacja nie jest taka zła- raczej na pewno dostaniesz wyrok w zawieszeniu- ale może być to 1 wyrok- sprawy się połączy i to byłoby dla ciebie chyba lepsze rozwiązanie- albo 2 wyroki- dlatego ważne czy w tym samym mieście.

Czy w takim razie powinienem zgłosić się do prokuratury i poinformować że mnie drugi raz złapano? Czy czekać aż prokuratura sie do mnie odezwie, i siedzieć cicho?

Decyzja zależy od Ciebie.
Jeżeli w żadnej ze spraw nie skierowano aktu oskarżenia, możesz złożyć wniosek o połaczenie obu spraw.

A w jaki sposób to, że złoże taki wniosek może wpłynąć na decyzję sądu bądź prokuratora i na koszty administracyjne?

Przyszedł mi listownie pierwszy wyrok(nakazowy). Napisane jest w nim, że sąd orzekł o mojej winie i nakłada na mnie karę grzywny i odstępuje od obciążenia mnie kosztami rozprawy. Czy to znaczy że pierwsza sprawa jest już zakończona. I skoro nie dostałem żadnego wyroku to czy w drugiej sprawie sąd będzie o tym wiedział?

Powrót