Co mi grozi

• Autor wątku Autor wątku patrykPL98
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

patrykPL98

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Pewna osoba nagrala mnie w internecie jak zachowywalem sie skandalicznie, klamalem i oszukiwalem, nie bylem swiadomy, ze ktos, to co ja mowie, nagrywa, nikt mi o tym nie powiedzial. Te filmiki kraza juz na facebooku, co wiecej, cala rada pedagogiczna sie o tym dowiedziala. wezwali rodzicow pokazali nagrania.Wszystko to co ja tam robilem bylo glupie i mam taka swiadomosc.Czy ta osoba mogla mnie nagrac bez mojej wiedzy??Czy mogla wstawic ten filmik do sieci, nie majac pojecia, ze to jestem ja?? co mi grozi za klamstwa, ktore powiedzialem w internecie?Te klamstwa obrazaly moja rodzine, nie szkole. Dodam, ze bylem bardzo agresywny.

To zależy co dokładnie mówiłeś...
I w jakim sensie nagrania? Czy to nagranie rozmowy z kimś? Czy nagrywała Cię osoba, która z Tobą rozmawiała?

to byly nagrania z gry komputerowej.Nikt nie wiedzial, ze to jestem ja, to mogl byc kazdy, rozpoznali mnie po glosie, mimo ze zachowywalem sie zupelnie inaczej niz ja.W rzeczywistosci jestem grzeczny, a nawet ulegly, a tam zachowywalem sie jak czysty dres osiedlowy. Rozpoznali mnie po jednym fakcie, czytalem cos z jednej ksiazki, ktora akurat przerabiamy. a co do zachowania, to mowilem same klamstwa osmieszajace moich bliskich, mowilem, ze siostry no tego..Zreszta bliscy przyznali, ze do takich sytuacji nie doszlo. w rzeczywistosci to to osoby, ktore to udostepnily nie maja 100% pewnosci, ze to jestem ja. niektorzy spekuluja, ze ja sie tak nie zachowuje, ale wiem, ze to akurat ja i gdyby zrobili IP komputera wszystko by sie wydalo.

Przepis prawny:
art. 212

§ 1. Kto pomawia inną osobę, grupę osób, instytucję, osobę prawną lub jednostkę organizacyjną niemającą osobowości prawnej o takie postępowanie lub właściwości, które mogą poniżyć ją w opinii publicznej lub narazić na utratę zaufania potrzebnego dla danego stanowiska, zawodu lub rodzaju działalności,

podlega grzywnie albo karze ograniczenia wolności.

§ 2. Jeżeli sprawca dopuszcza się czynu określonego w § 1 za pomocą środków masowego komunikowania,

podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.

§ 3. W razie skazania za przestępstwo określone w § 1 lub 2 sąd może orzec nawiązkę na rzecz pokrzywdzonego, Polskiego Czerwonego Krzyża albo na inny cel społeczny wskazany przez pokrzywdzonego.

§ 4. Ściganie przestępstwa określonego w § 1 lub 2 odbywa się z oskarżenia prywatnego.

Jeśli Twoja rodzina Cię oskarży o to, to jak wyżej

No dobra, a co z wulgarnym zachowaniem w sieci?

A czy inne osoby, mialy prawo do udostepniania na facebook'u tych filmow, bez MOJEJ zgody?Mieszkam w niewielkim miescie, a te filmiki roznosza sie bardzo szybko

Powrót