Co mogę uzyskać w sądzie niemieckim na dziecko.Ojciec Niemiec

• Autor wątku Autor wątku onajest
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

onajest

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam
Co mogę uzyskać w sądzie niemieckim na dziecko???.Jeśli ojcem dziecka jest niemiec,a ja jeszcze jestem mężatką(mąż polak)
Jakie jest tam prawo w tej sprawie?
Dziecko ma 2 lata.
Czy moge zawiesić prawa ojcu,w razie wyrobienia paszportu,czy choroby(szpital)?????????
Proszę o pomoc

nic zawieszać nie musisz , jeżeli nie byliście małżeństwem żadnej zgody jego na wyrobienie niemieckich dokumentów(paszport ,dowód) nie potrzebujesz ,jedynie dokument gdzie pisze iż wyłączna władze ma matka ,taki wystawiają Jugendamty od reki

Komu, według ogólnych zasad, przysługuje władza rodzicielska nad dzieckiem?

Rodzicom przysługuje wspólna władza rodzicielska nad dzieckiem w przypadku, gdy:

dziecko urodziło się w związku małżeńskim;
rodzice zawarli związek małżeński po urodzeniu dziecka;
rodzice oswiadczą, że są gotowi do wspólnego sprawowania władzy rodzicielskiej nad dzieckiem (oswiadczenie o władzy rodzicielskiej).
Oswiadczenia muszą być poswiadczone przez Urząd ds. Ochrony Dzieci i Młodzieży (Jugendamt) lub notariusza. Jeżeli rodzice nie pozostający w związku małżeńskim nie złożą takiego oswiadczenia, wyłączna władza rodzicielska przysługuje matce.

http://ec.europa.eu/civiljustice/parental_resp/parental_resp_ger_pl.htm#2.

Alleinige Sorge

Wenn nicht verheiratete Eltern keine gemeinsame Sorgeerklärung beurkunden lassen, hat die Mutter die alleinige elterliche Sorge. Im Rechtsverkehr, zum Beispiel bei der Anlage eines Sparbuchs für das Kind oder beim Antrag auf Kinderausweis kann es erforderlich sein, hierüber einen Nachweis zu erbringen. Auf Antrag der Mutter erteilt das Jugendamt eine Bescheinigung, dass keine Sorgeerklärung abgegeben wurde.
Ansprechpartner im Amt für Kinder, Jugend und Familie

http://www.bonn.de/familie_gesellsc...ebote_hilfen/vormundschaften/01897/index.html

Ostatnia edycja:
Ja mieszkam z dzieckiem w Polsce,ojciec dziecka jest niemcem .A z obecnym mężęm polakiem nie mam rozwodu.Dziecko urodziło się w polsce.

a była sprawa o zaprzeczenie ojcostwa męża i uznanie ojca-niemca? jesli tak to on nie ma żadnych praw/wladzy rodzicielskiej .nie potrzebujesz jego zgody do niczego.

ale co ty chcesz uzyskać w niemieckim sadzie , skoro nie mieszkacie w Niemczech to właściwym jest sad polski

To co się dziecku należy od taty

A dlaczego nie w sądzie niemieckim????Przez to że mieszkam w Polsce??? Ale tatuś dziecka mieszka w Niemczech i mogę tam złożyć.

Powrót