co moge zrobić?

• Autor wątku Autor wątku gina
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gina

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
witam!
2 lata temu schwytano sprawców włamania.Zostali skazani na 3 lata w zawieszeniu na 1,5 roku.Sąd zarzadził naprawienie szkody na moją rzecz w wys.500 zł kazdy.Jeden z nich mi juz zapłacił niestety drugi wcale o tym nie myśli.
Powinien mi zaplacic do 14 tego m-ca.
Co moge zrobić w takiej sytuacji? Komornik czy moge powiadomic sąd o niewykonaniu zaplaty? I co wówczas sie stanie?

Na jakiej podstawie orzeczono obowiązek, art.72kk?

Jak nie zapłaci mozna na początku powiadomić sąd, jeśli ma kuratora- ewent. wcześniej pogadać z kuratorem.

nie ukrywam że z miła checia doprowadziłabym do odwieszenia wyroku dla niego! czy jest to możliwe w przypadku gdy mi nie zapłaci?

No ale wtedy szanse, że zapłaci będą o wiele mniejsze...wtedy to już będzie pani musiała wytoczyć mu sprawę z powództwa cywilnego

Możesz złożyć wniosek o zarządzenie wykonania kary do Sądu (nawet nie kontaktując się z kuratorem jeśłi nie chcesz) Możesz też niezależnie od tego iść do komornika. Przed skierowaniem sprawy do komornika musisz zaopatrzyć się w wyrok skazujący z klauzulą wykonalności (wyda Ci go Sąd na Twój wniosek za niewielką opłatą).

[cytat="marta222"]wtedy to już będzie pani musiała wytoczyć mu sprawę z powództwa cywilnego[/cytat]

Nie byłoby takiej potrzeby skoro już istnieje tytuł wykonawczy na podstawie którego można wszcząć egzekucję.

Powrót