Co moge zrobić?

• Autor wątku Autor wątku Piska
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Piska

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Mój tato zginoł w wypadku jadąc na rowerze.Było prowadzone dochodzenie i dostałam dzisiaj pismo o terminie rozprawy wraz aktem oskarżenia,Prokurator wnosi o pozbawienie kierowcy 1 roku w zawieszeniu na 3lata z dozorem kuratorskim i 1000zl grzywny.
W akcie oskarżenia pisze,że kierowca jechał z prędkością ponaddopuszczalną i nienależycie obserwował przedpole jazdyi zachowanie poprzedzającego go rowerzystyi wbrew zasadzie ograniczonego zaufania przystąpił do wyprzedzania rowerzysty doprowadził do zderzenia się auta z nieprawidłowo wykonującym manewr skrętu w lewo rowerzystą.Obydwaj byli trzeżwiNa skutek tego zdarzenia rowerzysta poniósł śmierć na miejscu doznając dekapitalizacji z wymóżdzeniem oraz licznych obrażeń wewnętrznych.Kierowca przyznał się do zarzucanego mu czynu,odmówił złożenia wyjaśnień i wyraził zgode na skazanie go bez rozprawy.Chcę wspomieć,że nie ma bezpośrednich świadków zdarzenia.Czytając akta zauważyłam,że wszystko opiera się na zeznaniach kierowcy,opini bieglych.Wiem,że ma on pieniądze i dobrego adwokata,a kara o jaką występuje prokurator jest moim zdaniem za niska.On nadal jeżdzi.Wcześniej miał zabrane punkty za prędkość,Dachował ,ale do tego się nie przyznal.
Badania wykazały zawartość diazepanu w jego krwi ale prokurator twierdzi że to dawka lecznicza bo był w szoku a ja nigdzie nie widziałam notatki na ten temat w aktach.Czy mogę jakoś wpłynąć na wysokość wyroku,akt oskarżenia czy coś w tym rodzaju.Nie wiem co moge zrobić w tej sprawie prosze o pomoc i rade.Termin rozprawy wyznaczono na 6 lutego.Moja obecność jest nieobowiązkowa.Co robić

Re: Co mogę zrobić?

Należy zgłosić w postępowaniu swój udział jako oskarżyciela posiłkowego, przez co uzyskuje się status strony. Oświadczenie takie może być złożone przez uprawnioną osobę do czasu rozpoczęcia przewodu sądowego. Wskazane jest dobre przygotowanie się do takiej roli od strony prawnej i faktycznej. Problematykę tę reguluje Kodeks postępowania karnego (art. m. in. 52, 53 i nst.).

Co moge zrobić

Dziękuje za odpowiedż,ale mam jeszcze pytania w tej sprawie co oznacza ,że prokurator wnosi o skazanie oskarżonego za zarzucane czyny z art,177$ 2 bez przeprowadzenia rozprawy i domaga się najniższej kary?
Ja natomiast dostaje zawiadomienie o terminie rozprawy i moja obecność jest nieobowiązkowa.Ponadto chciałabym się dowiedzieć czy gdybym wynajeła adwokata to czy on móglby mieć wpoływ na wymiar kary o jaki domaga się prokurator?
Jeszcze jedno chlopak który jest oskarżonym do dnia dzisiejszego żdzi samochodem i nikt mu nie zatrzymał prawa jazdy czy nadal będzie je miał czy sąd mu je zatrzyma?

Re: Co mogę zrobić?

1. Nie znając całej sprawy, nie mogę odpowiedzieć konkretnie. Ale z podanego stanu faktycznego wynika, że na podstawie art. 335 Kodeksu postępowania karnego prokurator w akcie oskarżenia umieścił wniosek o skazanie oskarżonego bez przeprowadzenia rozprawy za przestępstwo z art. 177 § 2 Kodeksu karnego wypadek komunikacyjny ? typ kwalifikowany ze względu na skutek). Na taki wniosek prokuratora ma wpływ postawa samego oskarżonego, tj. np. naprawienie szkody, deklaracja jej naprawienia itp. Zasadność takiego wniosku zawsze podlega kontroli sądu, który bada nie tylko jego formalną dopuszczalność z uwagi na ograniczenia prawne, ale też ocenia czy faktycznie okoliczności sprawy nie budzą wątpliwości i czy oskarżony swoją posta-wą zasłużył na skorzystanie z uprzywilejowanej formy poniesienia odpowiedzialności karnej. Przedmiotem szczególnej uwagi sądu w każdym przypadku będzie ustalenie, czy wniosek prokuratora uwzględnia prawnie chronione interesy pokrzywdzonego. Dotyczy to zobowiązania naprawienia szkody wyrządzonej przestęp-stwem, zasądzenia zadośćuczynienia za doznaną krzywdę czy orzeczenia nawiązki. Sąd może uzależnić swoje stanowisko w przedmiocie wniosku od dopełnienia koniecznych świadczeń na rzecz pokrzywdzonego. Żaden przepis nie przewiduje natomiast respektowanie oczekiwań pokrzywdzonego, co do dolegliwości wnioskowa-nej kary.
2. Można ?wynająć adwokata? czyli ustanowić pełnomocnictwo, jednak co do wymiaru kary przez sąd jego rola będzie taka, jak opisałem powyżej.
3. Sprawę orzeczenia zakazu prowadzenia pojazdów reguluje art. 42 Kodeksu karnego.
Treści te również przesłałem na PW.

Powrót