co może firma windykacyjna

• Autor wątku Autor wątku cichy.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W jaki sposób dowiedzieć się , czy w e-sądzie toczy się przeciwko nam postępowanie ?

Mam rozumieć, że do tej pory nie otrzymałeś z e- sądu nakazu zapłaty wydanego w postępowaniu upominawczym? Dostałeś tylko wezwanie do zaplaty z firmy windykacyjnej?

Wanda67 napisał:
Mam rozumieć, że do tej pory nie otrzymałeś z e- sądu nakazu zapłaty wydanego w postępowaniu upominawczym? Dostałeś tylko wezwanie do zaplaty z firmy windykacyjnej?

Tak. Nie otrzymałem. Dostałem wezwanie do zapłaty z firmy windykacyjnej.

robinson21 napisał:
a po co czytać, zakładasz konto, jest darmowe i czekasz na login oraz hasło oraz na dostęp do konta - proste jak drut.

Dla wiedzy, informacji, która w dzisiejszych czasach jest bezcenna. Z EPU-FAQ dowiedziałem się ciekawych rzeczy. Np. odpowiedź na pytanie 110: "W EPU dowody dot. powstałej wierzytelności nie są załączane do pozwu, powód ma jedynie obowiązek opisać dowody na potwierdzenie swoich twierdzeń ".
Czy odpowiedź na pytanie 114 : "(...) Nie ma obowiązku napisania sprzeciwu na urzędowym formularzu; można go napisać na zwykłej kartce papieru. Do sprzeciwu od nakazu zapłaty nie dołącza się dowodów (...)".

Oczywiście sprzeciw powinien odpowiadać wymogom pisma procesowego (art. 126 k.p.c.).

Im więcej wiem, tym mniej pytań na forum.

cichy. napisał:
Dla wiedzy, informacji, która w dzisiejszych czasach jest bezcenna. Z EPU-FAQ dowiedziałem się ciekawych rzeczy. Np. odpowiedź na pytanie 110: "W EPU dowody dot. powstałej wierzytelności nie są załączane do pozwu, powód ma jedynie obowiązek opisać dowody na potwierdzenie swoich twierdzeń ".
Czy odpowiedź na pytanie 114 : "(...) Nie ma obowiązku napisania sprzeciwu na urzędowym formularzu; można go napisać na zwykłej kartce papieru. Do sprzeciwu od nakazu zapłaty nie dołącza się dowodów (...)".

Oczywiście sprzeciw powinien odpowiadać wymogom pisma procesowego (art. 126 k.p.c.).
no cóż nic nowego znanego mi nie znalazłeś, ale dobrze że przeczytałeś instrukcje,

robinson21 napisał:
no cóż nic nowego znanego mi nie znalazłeś, ale dobrze że przeczytałeś instrukcje,

Przeczytanie instrukcji to podstawa. Z całym szacunkiem - to ma być "dokształcanie" i "odkrywanie Ameryki" dla mnie. Wiedza w dzisiejszych czasach jest bezcenna.

Dziękuję wszystkim za dotychczasową pomoc.

Na marginesie dodam, że dostałem list tradycyjny od firmy windykacyjnej. Zastanawiam się, czy odpisać im listem tradycyjnym, wysłać im maila, którego podali w liście, czy czekać na rozprawę sądową.

Jeżeli znowu napiszę im, że nie mam długu , to mogą go sprzedać i znowu będę się tłumaczył nowemu windykatorowi, że nie mam długu. Po wyroku sądu - tak myślę - zakończę sprawę.

Jakieś sugestie?

Dostałem ponowne wezwanie - list tradycyjny - od firmy windykacyjnej do spłaty nieistniejącego długu. Tym razem oprócz wezwania do dobrowolnego spłaty nieistniejącego długu informują mnie, iż zgodnie z ustawą z dnia 9.04.2010r. o udostępnianiu informacji gospodarczych i wydanie danych gospodarczych (DzU 81 poz. 530), moje dane dotyczące "zobowiązania" zostaną przekazane do BIG InfoMonitor S.A. mieszczącego się w Warszawie przy ul. Modzelewskiego 77a. Potem następuje cała lista "konsekwencji" z tego tytułu.

Stąd moje pytania:

- czy mogą zrobić coś takiego bez wyroku sądu?
- ile zazwyczaj takie firmy wysyłają wezwań, zanim sprawa trafi do sądu?

ponowne wezwanie - list tradycyjny - od firmy windykacyjnej do spłaty nieistniejącego długu.

Przeczytaj ze zrozumieniem wcześniej udzielone odpowiedzi. Nie kontaktuj się z firmą windykacyjną, ponieważ jak sam napisałeś żadnego długu nie posiadasz.

ile zazwyczaj takie firmy wysyłają wezwań

Mogą wysyłać je wielokrotnie, ponieważ chcą w ten sposób odzyskać dług, którego nie było.

zanim sprawa trafi do sądu?

Nie ma zatem żadnej sprawy sądowej , bo niby o co ma być.

moje dane dotyczące "zobowiązania" zostaną przekazane do BIG

Zapoznaj się z wyrokiem Sądu Okręgowego w Słupsku z dnia 2 marca 2017 r. , sygn. I C 152 / 16. Znajdziesz go poprzez wyszukiwarkę internetową.

Ostatnia edycja:
Powrót