C
cichy.
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 18
- Autor Autor
W jaki sposób dowiedzieć się , czy w e-sądzie toczy się przeciwko nam postępowanie ?
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
założyć sobie konto na EPU,cichy. napisał:W jaki sposób dowiedzieć się , czy w e-sądzie toczy się przeciwko nam postępowanie ?
Wanda67 napisał:Mam rozumieć, że do tej pory nie otrzymałeś z e- sądu nakazu zapłaty wydanego w postępowaniu upominawczym? Dostałeś tylko wezwanie do zaplaty z firmy windykacyjnej?
robinson21 napisał:założyć sobie konto na EPU,
a po co czytać, zakładasz konto, jest darmowe i czekasz na login oraz hasło oraz na dostęp do konta - proste jak drut.cichy. napisał:OK. Ściągnąłem sobie FAQ o EPU ze strony https://www.e-sad.gov.pl/Subpage.aspx?page_id=23, ma 48 stron więc to chwilę potrwa zanim go przeczytam.
Dostałem wezwanie do zapłaty z firmy windykacyjnej
Wanda67 napisał:Co masz zrobić z tym wezwaniem odpowiedziałam Ci już w postach wcześniejszych.
robinson21 napisał:a po co czytać, zakładasz konto, jest darmowe i czekasz na login oraz hasło oraz na dostęp do konta - proste jak drut.
no cóż nic nowego znanego mi nie znalazłeś, ale dobrze że przeczytałeś instrukcje,cichy. napisał:Dla wiedzy, informacji, która w dzisiejszych czasach jest bezcenna. Z EPU-FAQ dowiedziałem się ciekawych rzeczy. Np. odpowiedź na pytanie 110: "W EPU dowody dot. powstałej wierzytelności nie są załączane do pozwu, powód ma jedynie obowiązek opisać dowody na potwierdzenie swoich twierdzeń ".
Czy odpowiedź na pytanie 114 : "(...) Nie ma obowiązku napisania sprzeciwu na urzędowym formularzu; można go napisać na zwykłej kartce papieru. Do sprzeciwu od nakazu zapłaty nie dołącza się dowodów (...)".
Oczywiście sprzeciw powinien odpowiadać wymogom pisma procesowego (art. 126 k.p.c.).
Z EPU-FAQ dowiedziałem się ciekawych rzeczy.
robinson21 napisał:no cóż nic nowego znanego mi nie znalazłeś, ale dobrze że przeczytałeś instrukcje,
ponowne wezwanie - list tradycyjny - od firmy windykacyjnej do spłaty nieistniejącego długu.
ile zazwyczaj takie firmy wysyłają wezwań
zanim sprawa trafi do sądu?
moje dane dotyczące "zobowiązania" zostaną przekazane do BIG