Co można wziąć do Aresztu?

• Autor wątku Autor wątku grubasklotor
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

grubasklotor

Witam
Z racji tego, że temat o tym co można wziąć został zamknięty, otwieram ten. Na wstępie moje pytanie brzmi: czy można wziąć ze sobą jakieś zeszyty(2-3 w kratkę), koperty, znaczki i długopisy? Czy potrzebna jest na to zgoda dyrektora? Z tego co wiem można bez zgody mieć własne ubrania.
Pozdrawiam.

Wybierasz się do więzienia? Kiedy?

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka

Nie wybieram się, ale chcę wiedzieć.
A gdyby ktoś kupił powiedzmy zeszyt, albo papeterie z wypiski i do tego długopisy to potrzebna jest na to zgoda w AŚ?

Ostatnia edycja:
grubasklotor napisał:
Nie wybieram się, ale chcę wiedzieć.

To skoro chcesz wiedzieć to najpierw podziel się skąd masz dotychczas zdobytą wiedzę. Skąd wiesz, ze możesz mieć swoje ubrania? i gdzie możesz mieć? W celi, w magazynie depozytowym?
Skoro jesteś "badaczem amatorem więziennych obyczajów" to może rozmawiaj z nami jak naukowiec a nie jak przestraszony przestępca ....

Wiem to wszystko z tego forum. I tak, szczególnie na grupie otwartej i półotwartej można mieć swoje ubrania w celi.

Piszesz o areszcie. Nie o zakładzie karnym.
Może najpierw przeczytaj kodeks karny wykonawaczy i przepisy do niego wydane i wtedy podyskutujemy.
Oraz zdecyduj się czy pytasz: "czy mogę zabrać do więzienia różaniec" czy może "czy w więzieniach można mieć różańce".

Ja się już dawno zapoznałem z tym kodeksem, tylko, że chcę też poznać Waszą opinię. To można mieć ten zeszyt i długopis? Na wikipedii pisze, że w kantynach są zeszyty, ołówki itp. więc chyba można. Jedyne co mnie martwi to czy jest na to potrzebna zgoda, a wiem, że z tymi zgodami administracji jest ciężko.

forg napisał:
Piszesz o areszcie. Nie o zakładzie karnym.

Ważniejsze jest chyba czy będzie osadzony, czy tymczasowo aresztowany.

Generalnie to zależy od danego ZK/AŚ. Przykładowo w mojej okolicy w ZK bluzy z kapturem zostają w magazynie, z kolei w AŚ możesz mieć z kapturem, ale plecaki/torby podróżne zostają na magazynie. No i jeśli odsiadujesz wyrok na AŚ to może być gorzej pod tym względem, że mogą być w oknach "blindy", przez które świata zewnętrznego nie zobaczysz

wilkomen napisał:
Ważniejsze jest chyba czy będzie osadzony, czy tymczasowo aresztowany.

A tymczasowo aresztowany nie jest osobą "osadzoną w jednostce penitencjarnej"???

grubasklotor napisał:
A jak jest w Pana okolicach z zeszytami i przyborami do pisania?

Przeczytaj przepisy po raz kolejny i spróbuj je zrozumieć. Skoro osoba pozbawiona wolności ma prawo trzy razy w miesiącu dokonywać zakupów artykułów (...) dopuszczonych do sprzedaży na terenie jednostki to jaka zgoda?

No dobrze. To już jest wyjaśnione. Dziękuje za odpowiedź .Czy spotkał się Pan kiedyś, żeby nie było kiedyś w kantynie zeszytów i przyborów do pisania oraz znaczków?

Czy spotkał się Pan kiedyś że brakło jakiegoś towaru w sklepie? Np. bułek lub dżemu?

grubasklotor napisał:
Czy spotkał się Pan kiedyś, żeby nie było kiedyś w kantynie zeszytów i przyborów do pisania oraz znaczków?

I ty jesteś studentem???
Spotkałem się nawet z tym, że miejsce sprzedaży towarów zostało kompletnie zalane. I niczego nie było.

grubasklotor napisał:
A jak jest w Pana okolicach z zeszytami i przyborami do pisania?

Z długopisem problemu nie było, nie wiem jak z zeszytem, ale prawdopodobnie można. W każdym razie, lepiej wziąć, jak nie można to zostanie na magazynie i poczeka do zwolnienia

Witam.
A jak jest z środkami higienicznymi w areszcie? Ja wiem jedynie że musi być w opakowaniu umożliwiającym kontrolę, nie tlukącym się i do tego nie może zawierać alkoholu. Pytanie, czy przejdą środki takie jak krem do golenia Lider, krem do skóry Nivea(który zawiera co prawda jakieś alkohole, ale nie zawiera etanolu)czy też mydło biały jeleń. I pytanie też jakie środki dostarcza sam areszt?
Pozdrawiam

grubasklotor napisał:
Witam.
A jak jest z środkami higienicznymi w areszcie? Ja wiem jedynie że musi być w opakowaniu umożliwiającym kontrolę, nie tlukącym się i do tego nie może zawierać alkoholu. Pytanie, czy przejdą środki takie jak krem do golenia Lider, krem do skóry Nivea(który zawiera co prawda jakieś alkohole, ale nie zawiera etanolu)czy też mydło biały jeleń. I pytanie też jakie środki dostarcza sam areszt?
Pozdrawiam
Przestań się chłopie wygłupiać, weź pieniądze i kupisz co będzie dostępne w kantynie.
Za chwilę zapytasz czy można mieć sztyft pod pachy rexona lub szachy drewniane czy plastikowe.

Powrót