Co można zabrać do więzienia

• Autor wątku Autor wątku emtek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Kara pozbawienia wolności jest uciążliwa ale popełniają przestępstwo trzeba się z tym liczyć
Najgorsze są początki z upływem czasu przyzwyczaja się do monotonnosci życia wieziennego.

Niedługo mam termin by się stawić do ZK. Zamierzam zabrać coś czym zajmę czas, szczególnie na początku.
Myślę czy by nie zabrać książek i np. czegoś do słuchania muzyki typu MP3. Czy można mieć w takim wypadku IPoda, MP3, walkmana itp. + słuchawki?

Wiadomo, że potrzebna jest zgoda dyrektora, ale w ZK w Jeleniej Górze gdzie się udaje można mieć spokojnie telewizor, a nawet sprzęt komputerowy (bez internetu).

Ps. Jestem palaczem i nabijam własne papierosy. Czy nie będzie problemem jeżeli wezmę ze sobą kilka paczek własnoręcznie nabitych papierosów papierosów?

Powiem Ci tak: możesz wziąć TV do 19'', odtwarzacz DVD, konsolę do gier (jaką, to juz musisz się dowiedzieć), odtwarzacz MP3, co do sprzetu komputerowego np. laptop, to też musisz się dowiedzieć, radio itp. Wszystko to oczywiście zostanie zdeponowane w magazynie do czasu kiedy otrzymasz zgodę na posiadanie tego typu sprzętu w celi.
Jeśli chodzi o papierosy, to też może być róznie. Robione papierosy raczej nie przechodzą, ale możesz wziąć oryginalny tytoń i i gilzy czy bletki lub papierosy, kawę, herbatę.
Jeśli będziesz miał tytoń bez akcyzy najprawdopodobniej go wyrzucą. Jeśli sam się udajesz do ZK weż sobie też rzeczy do higieny osobistej, bieliznę na zmianę, skarpetki, koszulki i odzież odpowiednią do pory roku, dres, kapcie. No i oczywiście karty telefoniczne.

Przeczytałem, że nie wolno posiadać w ZK nośników pamięci, a MP3 posiada pamięć nośną. Czy to czasem nie dyskwalifikuje MP3 do posiadania?

Zależy gdzie. Do konsoli PS2 też jest potrzebna karta pamięci, inne konsole maja dysk twardy. Co kryminał to obyczaj.

A nie będzie problemem, jeśli to będzie np. muzyka ściągnięta z youtube? O ile ściąganie programów komputerowych jest nielegalne o tyle ściąganie muzyki już chyba nie?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót