Co muszę zrobić aby móc wykorzystywać wersy z piosenek na swojej stronie internetowe

• Autor wątku Autor wątku Layoutowiec
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Layoutowiec

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam wszystkich serdecznie!

Na wstępie chciałem prosić o wyrozumiałość bo to mój pierwszy wpis na forum.

A więc tak:

Robię stronę internetową i chciałbym się dowiedzieć co muszę zrobić aby móc:

np. używać cytatów z jakichś piosenek. Czy wystarczy zrobić coś w tym stylu jak jest na tej stronie:
***mod***

Po drugie co muszę zrobić aby móc używać zdjęć z internetu. Chodzi mi np. czy muszę podawać jakiś link do obrazka itd.

I czy mogę pisać na swojej stronie o sławnych osobach bez ich zgody czy czegoś w tym stylu

Dodam jeszcze że moja strona internetowa będzie zarabiać za pomocą google adsense (ktoś kliknie w reklamę ja dostaje pieniądze)

Dziękuję za poświęcony czas i bardzo proszę o pomoc ponieważ bardzo zależy mi aby się tego dowiedzieć

Pozdrawiam

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Layoutowiec napisał:
... np. używać cytatów z jakichś piosenek. ...
Zacznij od zapoznania się z krótkim omówieniem: Prawo cytatu
Layoutowiec napisał:
... co muszę zrobić aby móc używać zdjęć z internetu....
Uzyskać odpowiednią zgodę.
Layoutowiec napisał:
... czy mogę pisać na swojej stronie o sławnych osobach bez ich zgody czy czegoś w tym stylu ....
Możesz w sposób nie naruszający ich dóbr osobistych.

Na wszystkie Twoje pytania wielokrotnie padały odpowiedzi, po szczegóły użyj Szukaj i poczytaj.

Przeczytałem o tym prawie cytatu ale nie do końca rozumiem. Chodzi o to że moja strona miała by się opierać na cytatach jakiś artystów. Więc w końcu mogę po prostu zacytować kilka wersów piosenki i podać autora?

Po prostu cytat musi mieć uzasadnienie, przeczytaj jeszcze raz owe krótkie omówienie, jest proste, nie ma tam niczego niezrozumiałego.

Przeczytałem to ale dalej nie wiem czy mogę cytaować wersy z piosenek na swojej stronie czy nie :(

Ja też nie wiem czego ty nie wiesz. Jeśli masz wątpliwości to nie rób tego bo możesz narazić się na konsekwencje bezprawnego korzystania z cudzego utworu.

Podepnę się z uściślającym pytaniem.

Celem cytatu nie może być uatrakcyjnienie własnej twórczości, ma to być uzasadnienie merytoryczne.

Czyli na przykład, w opowiadaniu bohater nuci sobie jakąś piosenkę i wkleję dwa wersy refrenu jako cytat, to niestety nie spełniam wymogów prawa cytatu, zgadza się?

Indoctrine napisał:
... Celem cytatu nie może być uatrakcyjnienie własnej twórczości, ma to być uzasadnienie merytoryczne. ...
Ależ w przytoczonym omówieniu jest to jasno przekazane.

Powrót