Co najpierw powinien zlicytować komornik

• Autor wątku Autor wątku marco5811
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marco5811

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam
Znalazłem sie w dość dziwnej sytuacji.Wyrokiem sądu arbitrazowego uznano mnie winnym pewną kwotę .Wyrok się uprawomocnił ,z czym całkowicie sie zgadzałem i wierzyciel w ramach zabezpieczenia roszczenia został wpisany na hipotekę kamienicy której jestem właścicielem oraz mieszkania.Kwota którą jestem winien jest dużo mniejsza aniżeli wartość mieszkanie ,nie mówiąc już o kamienicy.
I teraz stała się dla mnie rzecz niezrozumiała.Otrzymałem pismo że komornik przystępuje do egzekucji długu ale nie z kamienicy a z mieszkania.W tym mieszkaniu mieszka cała moja rodzina ,dwójka dzieci w tym jedno niepełnoletnie.
Pojechałem z nim porozmawiać i stwierdził że o wiele łatwiej będzie mu sprzedać mieszkanie aniżeli kamienicę.
I tu moje pytanie.Czy mając inne ,dużo wieksze zabezpieczenie może przystapić do całej procedury egzekucyjnej na mieszkaniu mając większe zabezpieczenie tylko na podstawie własnej decyzji że mieszkanie sprzeda się szybciej.Czy nie powinien najpierw spróbować sprzedać kamienicą a w razie ewentualnego niepowodzenia zająć się ostatecznym rozwiązaniem jakim jest niewątpliwie licytacja mieszkania i wyrzucenie rodziny na bruk.

Komornik działa na zlecenie Wierzyciela i tylko z Wierzycielem możesz się dogadać aby zamiast mieszkania zajął kamienice.

czy mi się wydaje, czy Twoje pytanie jest mniej więcej takie:

dlaczego komornik chce się zaspokoić z samochodu wartego 20.000 zł, a nie z tego co kosztuje 200.000 zł;

jeśli masz taką wątpliwość, to niestety ale prawo Ci tego nie rozwiąże, bo wprowadza zasadę iż egzekucja ma być mniej dolegliwa, więc najpierw mniejszej wartości przedmioty, a dopiero jak nie starczy, to innne;

ps. komornik, to nie agencja nieruchomości i nie sprzeda za Ciebie kamienicy, żeby zwrócić Ci pozostałość;

Powrót