Co napisał komornik? Alimenty, odsetki i dalej nic nie rozumiem

• Autor wątku Autor wątku waranska
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

waranska

Użytkownik
Odpowiedzi
208
Mam wyrok Sądu w sprawie o alimenty - sprawa odbyla sie 4 października 2011 roku, którym to wyrokiem Sąd stwierdza, że zasądza od "szanownego tatusia" na rzecz małoletniego syna tytułem alimentów po 500 zł miesięcznie, płatne od dnia 5-go kwietnia 2011 roku do dnia 10-go każdego miesiąca do rąk przedstawicielki ustawowej małoletniego z ustawowymi odsetkami w razie uchybienia którejkolwiek z rat alimentacyjnych.

Napisałam do komornika wszystko łącznie z adresem zamieszkania dłużnika, wysłałam wyrok który to zawierał wyżej przytoczony punkt. W odpowiedzi dostałam pismo w którym komornik napisał: we wniosku należy precyzyjnie wskazać świadczenie, które ma byc spełnione, należy wskazać DOKŁADNE ZALEGŁOŚCI DŁUŻNIKA(ALIMENTY ZALEGŁE) ZA POSZCZEGÓLNE MIESIĄCE I ICH WYSOKOŚĆ ORAZ DATY I RODZAJ NALICZANIA ODSETEK - JEŻELI MAJĄ BYĆ EGZEKWOWANE ORAZ OD JAKIEGO MIESIĄCA NALEŻY EGZEKWOWAĆ ALIMENTY BIEŻĄCE - JEŻELI MAJA BYĆ EGZEKWOWANE Z UWZGLĘDNIENIEM WPŁAT DOKONANYCH PRZEZ DŁUŻNIKA BEZPOŚREDNIO DO RĄK WIERZYCIELA - ZGODNIE Z ART. 797 KPC

Moje pytanie brzmi: czy ja mam to wszystko wyliczyć skoro przynajmniej według mnie to wszystko zawarte jest w wyroku - rodzaj świadczenia płatny z odsetkami - a jeśli mam te odsetki wyliczyć to jakie one są??? Dłużnik do dnia dzisiejszego nie zapłacił ani złotówki. Mogę jedynie zawrzeć w piśmie do komornika terminy i kwoty z których się nie wywiązał, ale o odsetkach nie mam bladego pojęcia:(
Proszę o pomoc.

Tak powinna Pani wyliczyć. Komornik nie może się domyślać kwoty zadłużenia.

Jednakże bez Paniki to nic trudnego.

Pisze Pani:
1. alimenty zaległe od 05.04.2011r. do 30.11.2011r. w kwocie 4000zł wraz z odsetkami naliczanymi wg. wyroku
2. alimenty bieżące od 01.12.2011r. w kwocie po 500zł miesięcznie wraz z odsetkami naliczanymi wg. wyroku

I to wszystko.
Kwota 4000zł jest zaogrąglona do pełnych miesięcy ponieważ za kwiecień nie należą się Pani alimenty za okres od 01-04 kwietnia (płatne od 5go), ale to nie problem ponieważ poprawnie wprowadzona sprawa do systemu uwzględni tą różnicę.

No problem :)

Dziękuję serdecznie:) byłam tymi prawnymi "tekstami" lekko zbita z tropu, ale wszystko już się rozjaśniło:) Dziękuję raz jeszcze:)

Proszę :) Bartata

Powrót