dearon napisał:
'Tonieja' w cywilizowanym kraju aby cokolwiek zrobić z kogoś własnością musisz mieć zgodę właściciele
W przypadku geoportalu sprawa jest skomplikowana a powiedzenie że wszystkie dane stanowią własność skarbu państwa jest po prostu KŁAMSTWEM:
Nie mówię o wszystkich danych, mówię konkretnie o ortofotomapach. Wejdź proszę na stronę geoportalu, po prawej kliknij na katalog metadanych i wyszukaj jakąkolwiek ortofotomapę. Dla ułatwienia załączam zrzut ekranu:
Jak widzisz nie jest KŁAMSTWEM, że właścicielem ortofotomapy jest skarb państwa
dearon napisał:
Oczywiście możesz wystąpić do poszczególnych właścicieli z prośbą o udostępnienie poszczególnych warstw danych ...
Być może jest tak jak mówisz, że nie oni władają ortofotomapami, jednak zapomnieli mi o tym napisać. A jeśli pismo trafiło nie do tego urzędu powinni skierować je do właściwej jednostki, czego nie uczynili również.
dearon napisał:
Aby bardziej obrazowo to ująć to sytuacja wygląda mniej więcej tak jakby Microsoft udostępnił mi za darmo licencje Windowsa w celu dokonywania publicznych prezentacji i testowania na ogólno dostępnej stacji (po moim nadzorem) - a tym byś do mnie napisał abym Ci udostępnił program bo przecież już jest ogólnodostępny - odpowiedział bym podobnie -"nie ma jakichkolwiek podstaw aby wykorzystał pan udosotępnione tylko MI do KONKRETNYCH CELÓW dane)
Microsoft jest korporacją, jeśli nie chcą mogą mi w ogóle nie odpisać.
GUGiK jest Urzędem, powinni nie tylko odpisać, ale i uzasadnić swoją decyzję. Zamiast tego otrzymałem "nie, bo nie".
dearon napisał:
zresztą z tego co się orientuję to po skończeniu dotacji i ukończeniu projektu geoporal będzie pobierał opłaty za udostępnione dane / za każdą działkę / jako organizacji non-profit w celu okrycia kosztów funkcjonowania (tak było w innych krajach z takimi rejestrami) - na razie tego nie robi bo i wersja jest powiedzmy to szczerze testowa, a dostępnie dane niepełne.
A opłaty będą musiały być zgodne z dyrektywą INSPIRE, czyli w przypadku danych już wytworzonych opłacić będę musiał jedynie nośnik.
Jednocześnie zostałem poinformowany mailowo, że po wejściu w życie ustawy o infrastrukturze informacji przestrzennej, będę mógł wykorzystywać dane zawarte w geoportalu w przedstawiony przeze mnie sposób. Pytanie, czy i kiedy owa ustawa wejdzie w życie...
dearon napisał:
odpowiedź sobie sam czy możesz pobrać kod źródłowy gdy sieciowej tylko dlatego że na razie jest to wersja testowa (beta) ...
Jeśli go ktoś udostępnił to oczywiście, że mogę. Nawet mogę go wykorzystać w ramach tego na co zezwolił mi właściciel kodu (licencja, regulamin). Pozwolę sobie zacytować tekst dostępny na stronie geoportalu w dziale regulamin (link na dole strony):
"..."
Nie wiem jak interpretować powyższy tekst, dlatego wysłałem zapytanie do GUGiK, a odpowiedź znasz: "brak jest podstaw".
Moje pytanie również znasz: na jakiej podstawie brak jest podstaw, czyli dlaczego "nie".
Przy czym wiem, że to pytanie powinno być skierowane do GUGiK, a nie do Was. Ja tylko chciałem się dowiedzieć jak je zadać, w czym pomógł mi
xdcc